Dynia wsparciem przy niepłodności – oto najlepsze przepisy

Placuszki z dyniowym musem i figami

Składniki: (ok. 5 sztuk średnich placuszków)

  • 1/2 szklanki pszennej mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 3/4 szklanki mleka sojowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1,5 łyżeczki octu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego (opcjonalnie)
  • olej do smażenia

do podania:

  • kilka łyżek purée z dyni (Dynię umyj, wydrąż pestki, pokrój na kilka części, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Należy piec do miękkości, czyli ok. 30 minut. Następnie ostudzić i wydrążyć miąższ – zblendować.)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • kilka łyżek stałej części mleka kokosowego
  • 2 świeże figi

Przygotowanie: W misce wymieszaj mleko sojowe z octem i syropem klonowym. Dodaj płatki owsiane, olej i porządnie wymieszaj, następnie odstaw na bok na kilka minut. W drugiej małej misce wymieszaj mąkę z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Suche składniki przesiej do mokrych cały czas mieszając, aż dobrze się połączą. Na rozgrzanej patelni smaż małe porcje placuszków z dwóch stron. Do musu dyniowego dodaj cynamon oraz gałkę muszkatołową i podawaj go razem z pankejkami, kleksem mleka kokosowego oraz pokrojonymi figami.

źródło: ervegan.com


Polecamy także:

Jedna zupa, a tyle korzyści. Poznaj zupę mocy!

No Comments Yet

Leave a Reply