Jedna zupa, a tyle korzyści. Poznaj zupę mocy!

Ta zupa nie tylko wspomoże Twoją odporność, ale też będzie pomocna podczas starań o dziecko. Pij zupę mocy, gdy zmagasz się z Hashimoto, endometriozą lub zespołem policystycznych jajsników (PCOS). Według medycyny chińskiej wywar poprawi nie tylko funkcjonowanie organizmu, wyreguluje temperaturę, ale także pomoże w leczeniu chorób przewlekłych oraz pozytywnie wpłynie na poprawę libido. 

Zupa mocy wywodzi się z medycyny chińskiej i wspomaga nie tylko zdrowie, ale także równowagę biochemiczną w organizmie. Taki wywar utrzymuje też stałą temperaturę ciała, co jest idealne, gdy grozi nam albo przegrzanie, albo zmarznięcie – oraz wychłodzenie narządów wewnętrznych.

Zupa mocy to także idealny sposób na wszelkiego rodzaju wirusowe choroby, jesienno-zimowe przeziębienia, grypę i infekcje bakteryjne. Sprawdzi się także w stanach zmęczenia, apatii, depresji i obniżonego libido.

Po zupę mocy powinny sięgnąć także kobiety w ciąży i po porodzie. Wywar ma właściwości antyzapalne i wzmacniające, ale także działa przeciwskurczowo i rozluźniająco. Mogą ją pić także dzieci. Zawiera tylko naturalne składniki roślinne – odpowiednia jest zatem dla osób na dietach wegańskich i wegetariańskich.

W czym tkwi moc zupy mocy?

Znajdziemy w niej wszystko, co naturalne i najzdrowsze. Składa się głównie z warzyw i obfitości ziół. Składnikami zupy mocy są m.in. marchew, pietruszka, cebula, seler, por, brukselka oraz zioła takie jak majeranek, lubczyk, ziele angielskie, kolendra, oregano, tymianek. Dla smaku można także dodawać imbir oraz kurkumę – które mają właściwości rozgrzewające (jeśli jesteś w ciąży – zrezygnuj z dodatku kurkumy, ponieważ może pobudzać skurcze macicy i doprowadzić do wcześniejszego porodu).

Zupa zawdzięcza swą moc nie tylko składnikom, ale także sposobowi jej przygotowania. Według medycyny chińskiej, aby zachowała wszystkie swoje właściwości, należy ją przygotować według kuchni Pięciu Przemian.

Według filozofii tej kuchni składniki dzielimy na pięć grup, a każdej z nich przypisany jest inny smak. I tak wyróżniamy składniki: ognia (tu znajdują się gorzkie smaki), ziemi (słodkie smaki), metalu (smak ostry), wody (smak słony) i drzewa (wszystko, co kwaśne).

Kuchnia Pięciu Przemian to przepisy proste, nieskomplikowane. Jej tajemnicą jest sposób przygotowania, kompozycja smaków oraz sposób ich łączenia i wydobywania po kolei tego, co najwartościowsze – zarówno dla zdrowia, jak i walorów smakowych. Według praktyków i wyznawców tej kuchni – tak przygotowywane posiłki mają najlepszy ładunek energetyczny pochodzący z naturalnych składników.

Aby przygotować zupę mocy, wszystkie jej składniki należy dodawać i obrabiać w odpowiedniej kolejności. Choć zupa jest czasochłonna, warto ją przygotowywać przynajmniej raz na dwa tygodnie i pić codziennie mniej więcej po litrze (partiami).

Zupa mocy wskazania:

  • Endometrioza
  • Hashimoto
  • PCOS
  • Przeziębienie
  • Grypa
  • Stany zapalne
  • Infekcje wirusowe i bakteryjne
  • Infekcje grzybiczne
  • pasożyty
  • Osłabiona odporność
  • ciąża/połóg

ZUPA MOCY – TAK JĄ PRZYGOTUJ >>> przepis i poprawna kolejność dodawania składników.  

No Comments Yet

Leave a Reply