Świąteczne ciasta bez glutenu przy Hashimoto

Ewa Ługowska, autorka bloga kulinarnego Misa Mocy, przekonuje, że świąteczne ciasta bez glutenu mogą być tak samo pyszne, jak tradycyjne. Wystarczą sprawdzone przepisy, trochę wysiłku i podczas świątecznego stołu można jeść nie tylko zdrowo, ale też smacznie.

Misa Mocy, czyli jak jeść bez glutenu, bez nabiału i bez cukru

Ewa Ługowska, która oprócz bloga kulinarnego prowadzi także warsztaty z pieczenia i gotowania bez glutenu i cukru, od 20 lat jest wegetarianką. Z czasem przeszła na weganizm. Liczne problemy zdrowotne zmusiły ją do wykonania badań, które wykazały, że złe samopoczucie wynika z nietolerancji pokarmowych. Dodatkowo wykryte w organizmie candidy były powodem rezygnacji nie tylko z cukru białego, w tym nawet owoców i słodkich warzyw.

Jak przyznaje sama Ewa, początkowo nie wiedziała, co ma jeść, bo musiała wykluczyć niemal wszystkie gotowe produkty. To zmusiło ją do eksperymentów kulinarnych, podczas których odkryła, że coraz bardziej lubi – znienawidzone wcześniej – gotowanie i pieczenie.

Czytelnikami jej bloga są osoby ze zdiagnozowanymi nietolerancjami pokarmowymi, osoby poszukujące zdrowych, wartościowych przepisów, ale też kobiety z Hashimoto, które musiały wykluczyć ze swojej diety gluten, jaja, nabiał.

Więcej informacji o Hashimoto tutaj: https://plodnosc.pl/?s=Hashimoto

3 przepisy na ciasta bez glutenu

Świąteczna (i nie tylko) szarlotka z kruszonką

  • 100 g mąki ryżowej
  • 100 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 60 g skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 5 średnich jabłek
  • 2 łyżki cynamonu
  • 2 banany
  • 2 łyżki syropu daktylowego lub syropu z agawy
  • 50 g wiórek kokosowych (opcjonalnie)
  • mleko roślinne (opcjonalnie)
  • cukier puder z ksylitolu do posypania

Przygotowanie:

Obrać jabłka, pokroić w plastry i podsmażyć na kilku łyżkach wody. Gdy puszczą wodę dodać cynamon. Jeśli jabłka za bardzo rozmiękły, można je zagęścić wiórkami kokosowymi.

Banany zblendować na jus, dodać mąki, skrobię, proszek do pieczenia, syrop i zagnieść ciasto. Można dodać trochę mleka w razie potrzeby.

2/3 ciasta należy zetrzeć na tarce (grube oczka), wysypać na spód blachy, którą wcześniej należy wyłożyć papierem do pieczenia. Delikatnie ugnieść i wstawiać na 20 min do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Na ten czas pozostałą część ciasta włożyć do zamrażalnika.

Po wyjęciu ciasta z piekarnika, ostudzić je, wyłożyć jabłkami i zetrzeć pozostałe ciasto. Piec jeszcze 40 min i posypać cukrem pudrem z ksyliotlu.

 

Wegański mazurek z karmelem bez cukru i bez glutenu

Składniki:

  • 200 g mąki gryczanej niepalonej białej
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 20 g ksylitolu
  • 100 g oleju kokosowego
  • 100 ml zimnej wody
  • Szczypta soli

Karmel:

  • 2 łyżki maska orzechowego
  • 2 łyżki mleka kokosowego z puszki
  • 2 łyżki syropu daktylowego

Dodatki:

  • 100 g orzechów
  • Słoik dżemu truskawkowego

Przygotowanie:

Mąkę, ksylitol, sól, olej wsypać do miski i zgnieść. Następnie stopniowo dolewać wody. Zgniatać nadal, formując kulę.

Ciasto ułożyć na blaszcze piekarnika wyłożoną papierem, przykryć kolejnym arkuszem i rozwałkować po całej blasze. Nakłuć widelcem i piec w temp. 180 stopni C przez 20 min.

Przygotowując karmel, należy umieścić wszystkie składniki w rondelku, podgrzewać aż karmel zgęstnieje. Niezbyt długo, aby karmel się nie rozwarstwił. Orzechy posiekać i podpiec w 200 stopniach w piekarniku aż zbrązowieją. Spód, gdy wystygnie, posparować karmelem, dżemem i posypać orzechami.

Tort cappuccino

Składniki:

  • 100 g skrobi ziemniaczanej
  • 100 g mąki gryczanej białej
  • 180 ml aquafaby (zalewa z jednej puszki ciecierzycy)
  • 100 g cukru pudru z ksylitolu
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 4 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • owoce lub orzechy do ozdoby

Masa:

  • puszka mleka kokosowego schłodzonego przez noc
  • 20 g ksylitolu
  • pół filiżanki mocnego espresso (około 20 ml)

Przygotowanie:

Ubić aquafabę i dodawać po łyżce cukru pudru. Gdy piana zgęstnieje, dodać powoli mąkę, delikatnie mieszając. Na końcu dodać trochę oleju.

Ciasto wlać na blachę i rozprowadzić. Piec w temp. 180 stopni ok. 40 min. Gdy ostygnie przeciąć nba pół.

Krem: gęstą część mleka kokosowego ubić z cukrem i zimną kawą.

Ciasto przełożyć masą, udekorować i wstawić na 2 godziny do lodówki.

 

Pozostałe przepisy na bezglutenowe słodycze przy Hashimoto tutaj: https://plodnosc.pl/swieta-a-dieta-hashimoto-swiateczne-ciasta-bez-glutenu-ktore-smakuja-wszystkim/


Więcej  przepisów nie tylko na świąteczne ciasta: Misamocy.pl


 

No Comments Yet

Leave a Reply