Masz Hashimoto? Dietetyk odpowiada, co jeść, a czego unikać (+jadłospis)

Hashimoto to choroba, która coraz częściej diagnozowana jest u młodych kobiet. Objawia się m.in. osłabieniem, rozdrażnieniem, suchością skóry, obfitymi miesiączkami oraz zaburzeniami masy ciała. Aby sobie z nią poradzić lekarze proponują połączenie leczenia farmakologicznego z odpowiednią dietą. O tym, co jeść podczas starań mając Hashimoto radzi dietetyk Aleksandra Kołodziejczak.

Masz Hashimoto? Oto 8 podstawowych zaleceń:

1. Jedz regularnie. Musisz wiedzieć, że osoby chorujące na Hashimoto powinny zwracać szczególną uwagę na pory spożywania posiłków. Zaleca się jeść co 3-4 godziny, najlepiej jeśli w ciągu dnia zjemy ich około 4-5 porcji. Dzięki regularnym posiłkom twój metabolizm pracuje na pełnych obrotach.

WAŻNE! Posiłki powinny być przygotowywane z naturalnych i świeżych produktów.

2. Specjalna dieta? Chorując na Hashimoto nie należy stosować diet odchudzających, niskotłuszczowych, gdyż może to prowadzić do zmniejszenia aktywności tarczycy, nadmiernego przyrostu masy ciała, oraz pogorszeniu stanu zdrowia.

3. Warto pamiętać o białku. Podczas starań o dziecko i w trakcie choroby Hashimoto dobrze jest wybierać pełnowartościowe białko, pochodzące z produktów takich jak: ryby, mięso, jaja. Powinno ono stanowić od 15 do 20% dziennej racji pokarmowej.

4. Kwasy omega-3. Płodna dieta w przebiegu Hashimoto uwzględnia produkty bogate w kwasy omega-3. Można je znaleźć w: awokado, pestkach, orzechach, nasionach oraz w nierafinowanych olejach roślinnych.

5. Tego unikaj! Nie należy spożywać słodyczy, napoi gazowanych słodzonych, wyrobów cukierniczych, produktów i dań wysokoprzetworzonych.

6. Suplementacja? W płodnej diecie ważna jest również suplementacja żelaza, cynku, selenu, witaminy D. Nie należy jednak przyjmować tych suplementów bez wcześniejszej konsultacji z endokrynologiem.

7. Pij wodę. Podczas starań należy zadbać o właściwe nawodnienie organizmu. Picie wody około 2 litrów na dzień – w celu nawodnienia organizmu, oraz zapobieganiu przesuszenia skóry.

8. Ruszaj się! Dla lepszej poprawy zdrowia zalecana jest również aktywność fizyczna 3 razy w tygodniu, w postaci spacerów, pływania, joggingu, jazdy na rowerze.

Hashimoto: czego lepiej nie jeść i dlaczego?

Osoby z niedoczynnością tarczycy, jak i Hashimoto muszą uważać na warzywa, które zawierają substancje goitrogenne (wolotwórcze).

Substancje goitrogenne to związki, które mogą wiązać się z jodem i hamować syntezę hormonów tarczycy poprzez zahamowanie wbudowywania tego pierwiastka do cząsteczki tyrozyny. Źródłami tych substancji jest: soja, brokuły, kalafior, kapusta, brukselka, rzepa, a w małych ilościach również gruszki, truskawki i szpinak. Należy pamiętać, że obróbka termiczna inaktywuje substancje goitrogenne o około 30%, dlatego też spożycie powyższych warzyw po ugotowaniu w małych ilościach od czasu do czasu jest wskazane.

Badania i normy: W jakiej fazie cyklu wykonać badania hormonalne?

Hashimoto i starania o dziecko: co warto wyeliminować z płodnej diety?

Nie od dziś wiemy, że wszystko, co przetworzone to zło. Ciasta, ciastka, czekolady, lody, torty, biszkopty, krakersy, chipsy, paluszki, płatki śniadaniowe, sosy z torebek, zupki chińskie, fast-foody, napoje kolorowe i gazowane, parówki, konserwy, a także owoce w zalewach typu brzoskwinie, ananas – to nic zdrowego. Wszystkie te wyżej wymienione produkty mają w sobie bardzo dużo cukru, soli, glutaminianu sodu, niezdrowych tłuszczów trans, syropu glukozowo-fruktozowego i wielu innych, niezdrowych dodatków. Dlatego też jeśli masz Hashimoto i starasz się o dziecko, warto wykluczyć je na stałe ze swojego jadłospisu.

Zatem nasuwa się pewnie pytanie, to co wolno?

Co jest zdrowe? Otóż dobrze jest wprowadzać stopniowo zmiany żywieniowe i swoje menu wzbogacać o zdrowe produkty. Zalecane są: warzywa, ziemniaki, bataty, owoce, mięso dobrej jakości, owoce morza, ryby chude i tłuste, kiszonki, jaja, orzechy, mleko roślinne (migdałowe, kokosowe, ryżowe), oliwa z oliwek, olej kokosowy, oleje roślinne nierafinowane – rzepakowy, awokado, masło, grzyby, stewia i ksylitol – jako substancje słodzące.

Dieta bezglutenowa a Hashimoto: Pomaga? 

Coraz więcej badań wskazuje na korzystne działanie diety bezglutenowej w chorobach autoimmunologicznych. Jeśli występuje dodatkowo alergia na gluten, wówczas taka dieta jest konieczna.

Wprowadzenie powyższej diety może zmniejszyć stymulację układu odpornościowego organizmu i złagodzić proces autoimmunologiczny. Jednak, jeśli nie występują żadne objawy alergii na gluten, nie ma potrzeby go odstawiać.
Objawem Hashimoto są również zaparcia – są efektem zwolnionej perystaltyki jelit. Wprowadzenie produktów bogatych w błonnik pokarmowy może złagodzić pojawiające się dolegliwości. Należy wówczas swoją dietę wzbogacić o warzywa, owoce, siemię lniane, orzechy.

Odpowiednio zbilansowana dieta, powinna wpłynąć pozytywnie na poprawę samopoczucia oraz redukcję masy ciała oraz wyciszenie objawów Hahimoto. Poniżej znajduje się przykładowy jednodniowy jadłospis. Zachęcam do wypróbowania przepisów!

Skorzystaj z przykładowego jadłospisu dla osób z Hashimoto (1750 kcal)

czytaj dalej >>>

No Comments Yet

Leave a Reply