Zupa mocy – uzdrawiająca zupa na wiele dolegliwości
Zupa mocy – przepis
Bardzo ważna jest kolejność dodawania – nie zmieniaj jej:
I cykl:
Ogień: gorąca woda (4-5 litrów),
Ziemia: marchew (4 sztuki),
Metal: ziele angielskie, liść laurowy, por (1 sztuka) cebula, plaster świeżego imbiru
Woda: sól
Drzewo: nać pietruszki, nać kolendry (opcjonalnie)
II cykl
Ogień: lubczyk świeży (kilka łodyg), majeranek, oregano, tymianek (najlepiej świeże gałązki)
Ziemia: seler (korzeń, 1 sztuka), pietruszka (3-4 sztuki), opcjonalnie można dodać jeden suszony grzyb, batat (jedna sztuka) lub ziemniaki (3 sztuki), fasolka szparagowa (garść), cukinia (pół niewielkiej sztuki)
Metal: czosnek z łupiną (wcześniej rozgnieciony), seler naciowy
Teraz gotujemy całość maksymalnie 2 godziny
III cykl
Do bulionu dodajemy:
Ogień: sok z cytryny (łyżka), kurkuma (spora szczypta), jałowiec, kozieradka, świeża bazylia
Ziemia: szczypta suszonej lukrecji lub daktyl suszony lub figa suszona (1 szt.), łyżka oleju kokosowego
Drzewo: zielona kolendra lub kolejna partia natki pietruszki
Woda: sól
Metal: pieprz do smaku
Gotujemy około godziny, a następnie przelewamy przez durszlak – by uzyskać tylko czysty wywar. Na tym etapie można jeszcze dosolić bulion do smaku oraz posypać świeżą natką pietruszki.
Aby odczuć dobroczynne właściwości zupy mocy, należy ją pić codziennie – po litrze (w partiach). Zupa nie tylko rozgrzeje nas i nasze wewnętrzne narządy, ale także skutecznie nasyci i zaspokoi pragnienie. Dzięki tak dużej ilości ziół wpływających na popęd seksualny, podniesiemy także osłabione libido.