Dynia wsparciem przy niepłodności – oto najlepsze przepisy

Hummus dyniowy

Składniki na jeden słoik:
  • 1 szklanka suchej ciecierzycy, namoczonej przez noc w zimnej wodzie z łyżeczką sody oczyszczonej
  • 3/4 szklanki tahini
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sok z 1/2-1 cytryny
  • szczypta soli
  • 1 szklanka purée z pieczonej dyni, przygotowanego jak powyżej
  • 1/4-1/2 zimnej wody
Przygotowanie: Namoczoną przez noc ciecierzycę odcedzić, opłukać i zalać świeżą wodą bez soli. Gotować na średnim ogniu przez około 60 minut, uważając na kipiącą białą pianę – cieciorka będzie gotowa, kiedy ziarenko po naciśnięciu palcami będzie się rozchodzić i będzie maślane w środku. Ugotowaną ciecierzycę należy dokładnie opłukać w zimnej wodzie, dodać tahini, czosnek, sok z cytryny, przyprawy oraz szczyptę soli i wszystko utrzeć ręcznym blenderem na bardzo gęstą, ale gładką masę. Kiedy pasta będzie bez grudek, dodać purée z dyni i ponownie zmiksować, na koniec dodając stopniowo wodę – jeśli użyliście dyni Hokkaido potrzebne wam będzie nawet około ½ szklanki wody, jeśli wybraliście bardziej wodnistą dynię wystarczą 2 – 4 łyżki. Doprawić do smaku solą lub większą ilością ostrej papryki, podawać z pieczywem lub warzywami obsypany wędzoną papryką.
źródło: jadlonomia.com
No Comments Yet

Leave a Reply