Placuszki z dyniowym musem i figami
Składniki: (ok. 5 sztuk średnich placuszków)
- 1/2 szklanki pszennej mąki pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
- 3/4 szklanki mleka sojowego
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1,5 łyżeczki octu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego (opcjonalnie)
- olej do smażenia
do podania:
- kilka łyżek purée z dyni (Dynię umyj, wydrąż pestki, pokrój na kilka części, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Należy piec do miękkości, czyli ok. 30 minut. Następnie ostudzić i wydrążyć miąższ – zblendować.)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- kilka łyżek stałej części mleka kokosowego
- 2 świeże figi
Przygotowanie: W misce wymieszaj mleko sojowe z octem i syropem klonowym. Dodaj płatki owsiane, olej i porządnie wymieszaj, następnie odstaw na bok na kilka minut. W drugiej małej misce wymieszaj mąkę z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Suche składniki przesiej do mokrych cały czas mieszając, aż dobrze się połączą. Na rozgrzanej patelni smaż małe porcje placuszków z dwóch stron. Do musu dyniowego dodaj cynamon oraz gałkę muszkatołową i podawaj go razem z pankejkami, kleksem mleka kokosowego oraz pokrojonymi figami.
źródło: ervegan.com