5. Na odstresowanie!
Składniki:
- 2 łyżki płatków owsianych,
- 3 daktyle,
- 1 szklanka mleka migdałowego,
- 1 szklanka wody,
- 1 gruszka,
- 1 łyżka zarodków pszennych,
- 1 łyżeczka kakao.
Przygotowanie: Płatki z daktylami gotować w wodzie ok. 10 minut. Następnie wszystkie składniki zblendować i gotowe – smacznego!
Płatki owsiane, zarodki i kakao zawierają witaminy z grupy B, które skutecznie wspomagają układ nerwowy, zmniejszając poziom kortyzolu w organizmie.
Ponadto, zarodki pszenne są bogatym źródłem witaminy E, nazywanej witaminą płodności.
6. Na krew!
Składniki:
- 1 banan,
- 1 jabłko,
- 100g szpinaku,
- 1 mandarynka,
- 1/2 cytryny.
Przygotowanie: Składniki zblendować i gotowe – smacznego!
Karotenoidy i flawonoidy zawarte w szpinaku działają antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie. Ponadto, szpinak jest warzywem krwiotwórczym (zawiera dużo żelaza i chlorofilu), dlatego sprawdzi się u kobiet mających skłonność do anemii.
Szpinak jest także źródłem kwasu foliowego, dlatego powinny go jeść kobiety starające się o dziecko.
>>> czytaj dalej