Jesienna kuchnia sprzyja niepłodnym. Czas na dynię, buraki i jabłka! (+przepisy)

Poniżej przedstawiam przykładowy, płodny jadłospis. Wystarczy wypróbować te przepisy i tym samym wzbogacić swoją dietę w cenne składniki odżywcze i witaminy. Sezonowe owoce i warzywa znajdziesz na każdym bazarze i w warzywniaku.

Śniadanie 08:00 – 15 min | 491 kcal

Rozgrzewająca owsianka z jabłkiem i imbirem

Składniki (1 porcja):

  • Płatki owsiane 30 g, (3 łyżki)
  • Otręby 5 g, (1.5 łyżek)
  • Siemię lniane 10 g, (1 łyżka)
  • Migdały 10 g, (0.5 łyżek)
  • Cynamon mielony 2 g, (1 łyżeczka)
  • Imbir świeży 10 g, (1 kawałek)
  • Mleko 2% 240 g, (1 szklanka)
  • Jabłko 223 g, (1 duże)

Przygotowanie:

Płatki owsiane, otręby owsiane, siemię lniane, migdały ugotować na mleku z dodatkiem cynamonu i imbiru. Po przełożeniu do miseczki wkroić jabłko.

Lunch 11:00 – 25 min | 289 kcal

Koktajl z jarmużu 

Składniki (1 porcja):

  • Jarmuż 20 g, (1 garść)
  • Seler naciowy 45 g, (1 łodyga)
  • Pietruszka 80 g, (1 korzeń)
  • Pomarańcza 239 g, (1 sztuka)
  • Dynia 116 g, (1 szklanka)
  • Siemię lniane 5 g, (1 łyżeczka)
  • Gruszka 130 g, (1 sztuka)

Przygotowanie:

Zblendować z dodatkiem wody: liście jarmużu, gałązki selera naciowego, natkę pietruszki, pomarańczę i dynię. Dynię wcześniej upiec w piekarniku, około 25 minut, tak by miąższ był miękki i łatwo odchodził od skórki.

Obiad 14:00 – 45 min | 412 kcal

Gulasz z cukinii

Składniki (4 porcje):

  • Cukinia 500 g, (1 sztuka)
  • Cebula 105 g, (1 sztuka)
  • Oliwa z oliwek 20 g, (2 łyżki)
  • Czosnek, surowy 10 g, (2 ząbek)
  • Papryka czerwona słodka 230 g, (1 sztuka)
  • Chilli w proszku 2 g, (1 łyżeczka)
  • Sok z cytryny 6 g, (2 łyżeczki)
  • Pomidor w puszce 240 g, (1 puszka)
  • Natka pietruszki 8 g, (4 łyżeczki)
  • Koncentrat pomidorowy 30 g, (2 łyżeczki)
  • Papryka słodka przyprawa 100 g
  • Kasza gryczana 100 g, (6.5 łyżek)

+ sok jabłkowy (52.8 kcal) 240 g, (1 szklanka)

Przygotowanie:

Cukinię umyć i pokroić na 1 cm plasterki. W szerokim garnku lub na dużej patelni na 2 łyżkach oliwy poddusić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę razem podsmażać. Dodać czerwoną paprykę pokrojoną w kosteczkę oraz drobno posiekaną papryczkę chili. Smażyć przez około 4 minuty, co chwilę mieszając. Cukinię dodać do garnka i wlać resztę oliwy. Smażyć przez ok. 10 minut, w międzyczasie, co chwilę zamieszać. W trakcie smażenia dodać sok z cytryny, doprawić obydwiema paprykami w proszku i świeżo zmielonym czarnym pieprzem (soli nie trzeba już dodawać, bo bakłażan wchłonął już sól).

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki i wykroić szypułki. Usunąć pestki, a miąższ pokroić w kosteczkę. Dodać do garnka z cukinią (pomidory z puszki przed dodaniem należy pokroić w kosteczkę, jeśli są w całości). Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i zagotować. Przykryć i gotować przez ok. 15 minut aż cukinia będzie miękka. W razie potrzeby można dodać kilka łyżek wody. Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i sprawdzić, czy trzeba jeszcze doprawić solą. Podawać z ugotowaną kaszą gryczaną.

Przekąska 17:00 – 60 min | 228 kcal

Sprawdź: Kurkuma i złote mleko: naturalny sposób na wzmocnienie odporności podczas starań i ciąży

Krem gruszkowo-pietruszkowy

Składniki (2 porcje):

  • Woda 1000 g, (1 litr)
  • Pietruszka 160 g, (2 korzeń)
  • Gruszka 260 g, (2 sztuki)
  • Seler korzeniowy 60 g, (1 plaster)
  • Awokado 140 g, (1 sztuka)

Przygotowanie:

Gotować na małym ogniu pod przykryciem w 1 l wody 2 duże korzenie pietruszki, jedną gruszkę, plaster korzenia selera. Dodać szczyptę soli, pieprzu, curry. Po 30 minutach zblendować. Można wkroić kawałki awokado.

Kolacja 20:00 – 30 min | 304 kcal

Sałatka z burakiem i serem kozim

Składniki (1 porcja):

  • Burak 120 g, (1 cały)
  • Rukola 60 g, (3 garście)
  • Ser, kozi, półtwardy 15 g, (1 plaster)
  • Suszony pomidor 7.5 g, (0.5 garści)
  • Awokado 75 g, (0.5 sztuk)
  • Sezam 2 g, (1 łyżeczka)
  • Pestki dyni 10 g, (1 łyżka)

Przygotowanie:

Buraka obrać i wstawić do parowaru (pokrojonego w plastry) na 25 min. Rukolę wymieszać z pokrojonym serem kozim, pomidorami suszonymi oraz awokado. Buraka po wystygnięciu pokroić i dodać do sałatki. Ziarna sezamu i pestki dyni uprażyć i posypać sałatkę. Doprawić szczyptą soli i pieprzu.


Aleksandra Kołodziejczak – dietetyk, edukator programu Zdrowo Jemy Zdrowo Rośniemy, założycielka bloga www.zaslodko-zaslono.pl.

Poprzez zdobytą wiedzę z zakresu dietetyki oraz pasji do gotowania pomaga osobom w różnych dolegliwościach zdrowotnych, z nadmierną masą ciała oraz rodzicom małych niejadków. Współpracuje również z fundacją „Świadoma Mama”, gdzie podczas warsztatów udziela porad oraz wygłasza krótkie prelekcje na temat zdrowego odżywiania.


Polecamy także:

Chcesz szybko zajść w ciążę? Wprowadź do diety tych 13 zdrowych zasad

No Comments Yet

Leave a Reply