Cukrzyca ciążowa – co jeść, by nie zaszkodzić sobie i dziecku

Jadłospis na jeden dzień dla ciężarnych z cukrzycą ciążową

200 kcal, białko – 20 proc., tłuszcze – 25 proc., węglowodany – 55 proc.

Śniadanie: Kanapki z awokado i szynką

461 kcal, B: 21 proc., T: 28 proc., W: 51 proc. 

Składniki:

  •  120 g chleba graham (3 kromki)
  •  40 g szynki z indyka (2 plastry)
  •  60 g rzodkiewki (4 sztuki)
  •  15 g sałaty (3 liście)
  •  40 g kiełków
  •  60 g awokado (1/2 sztuki)

Drugie śniadanie: Jogurt z jabłkiem w cynamonie

370 kcal, B: 15 proc., T: 20 proc., W: 65 proc.

Składniki:

  •  50 g płatków owsianych  (5 łyżek)
  •  180 g jogurtu naturalnego, 2 proc. tłuszczu (1 opakowanie)
  •  170 g jabłka (1 sztuka)
  •  5 g cynamonu (łyżeczka)

Przygotowanie: Do jogurtu dodać obrane i pokrojone na kawałki jabłko oraz płatki owsiane i cynamon. Pozostawić na kilka minut by płatki zmiękły.

Obiad: Letni dorsz z warzywami

498 kcal, B: 30 proc., T: 23 proc., W: 57 proc.

Składniki:

  •  150 g dorsza, świeżego, filety bez skóry (średni filet)
  •  10 g oliwy z oliwek (1 łyżka)
  •  8 g czosnku (2 ząbki)
  •  50 g cebuli (1/2 sztuki)
  •  100 g pomidorków koktajlowych (5 sztuk)
  •  50 g ryżu brązowego (1/2 woreczka)
  •  300 g cukinii (1/2 sztuki)
  •  240 g papryki żółtej (1 sztuka)
  •  40 g soku z cytryny (4 łyżki)

Przygotowanie: Natrzeć solą i pieprzem rybę. Obraną, drobno posiekaną cebulę zarumienić na oliwie, dodać oczyszczoną z gniazd nasiennych pokrojoną w paseczki paprykę. Dusić przez 5 minut na wolnym ogniu. Następnie dodać pokrojoną w kostkę cukinię, posolić i dusić jeszcze przez pięć minut, po czym dodać przekrojone na pół  pomidorki koktajlowe i zestawić z ognia. Z oliwy oraz soku cytrynowego, bazylii, oregano, tymianku oraz rozmarynu przygotować sos. Na folię aluminiową wyłożyć rybę oraz uduszone warzywa, polać ją przygotowanym sosem. Wstawić do piekarnika na 20 minut na 180 stopni.

Podwieczorek: Jaglanka z truskawkami

320 kcal, B: 20 proc., T: 14 proc., W: 66 proc.

Składniki:

  •  50 g kaszy jaglanej (1/2 woreczka)
  •  200 g mleka migdałowego (3/4 szklanki)
  •  300 g truskawek

Przygotowanie: Kaszę jaglaną ugotować według przepisu na opakowaniu, do miseczki wlać napój migdałowy, dodać kaszę oraz truskawki.

Kolacja: Sałatka z suszonymi pomidorami, ogórkiem i kaszą gryczaną

326 kcal, B: 12 proc., T: 38 proc., W: 50 proc.

Składniki:

  •  50 g sałaty (garść)
  •  50 g kaszy gryczanej (1/2 woreczka)
  •  50 g pomidorów suszonych (5 sztuk)
  •  4 g czosnku (1 ząbek)
  •  15 g oliwek zielonych, marynowanych, konserwowych (5 sztuk)
  •  10 g oliwy z oliwek (1 łyżka)
  •  100 g ogórka (1/2 sztuki)

Przygotowanie: Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Na liście sałaty wyłożyć ugotowaną kaszę, skropić ją oliwą, dodać pokrojone w paski suszone pomidory, oliwki oraz pokrojonego ogórka w kostkę. Można skropić do smaku cytryną.

No Comments Yet

Leave a Reply