Jak schudnąć podczas starań? Termogeniki pomogą zrzucić zbędne kilogramy

Przykładowy jadłospis z termogenikami na jeden dzień – 1700 kcal

Śniadanie 08:00 – 449 kcal

Rozgrzewająca owsianka z jabłkiem i gruszką

15 min | 449 kcal, białko 13.6 g, węglowodany 86.2 g, tłuszcz 7.9 g

Składniki (1 porcja):

  • mleko 2% 240 g, (1 szklanka)
  • płatki owsiane 40 g, (4 łyżki)
  • jabłko 150 g, (1 małe)
  • gruszka 130 g, (1 sztuka)
  • cynamon mielony 2 g, (1 łyżeczka)
  • imbir świeży 10 g, (1 kawałek)
  • mielona kurkuma 2 g, (1 łyżeczka)

Przygotowanie:
Do garnka wlać mleko, wsypać płatki owsiane i dodać przyprawy, podgrzewać przez kilka minut mleko. W międzyczasie obrać gruszkę i jabłko, pokroić w kostkę. Zestawić mleko z ognia, przelać do miseczki, dodać pokrojone owoce.

Lunch 11:00 – 193 kcal

Kanapka z szynką, twarogiem, ogórkiem i pomidorem 

10 min | 193 kcal, białko 12.4 g, węglowodany 26.1 g, tłuszcz 4.35 g

Składniki (1 porcja):

  • chleb żytni 40 g, (1 kromka)
  • szynka drobiowa 28 g, (1 plaster)
  • twaróg półtłusty 35 g, (1 plaster)
  • papryka czerwona słodka 50 g, (0 sztuk)
  • pieprz czerwony/cayenne 2 g, (1 łyżeczka)

Przygotowanie:

Na chleb nałożyć szynkę, ser twarogowy oraz słupki czerwonej papryki. Pieprzem cayenne delikatnie posypać ser twarogowy.

Obiad 14:00 – 512 kcal

Cytrynowy dorsz na parze z soczewicą i brokułami

30 min | 512 kcal, białko 51.2 g, węglowodany 44.5 g, tłuszcz 16.2 g

Składniki (1 porcja):

  • dorsz, filet 200 g, (2 sztuki)
  • oliwa z oliwek 10 g, (1 łyżka)
  • sezam 5 g, (1 łyżeczka)
  • pomidor czerwony 200 g, (1 cały)
  • sok z cytryny 5 g, (0.83 łyżek)
  • czarny pieprz 2 g, (1 łyżeczka)
  • sól 1 g, (0.17 łyżeczek)
  • brokuł 114 g, (1 sztuka)
  • czosnek, surowy 10 g, (2 ząbek)
  • cytryna 10 g, (1 plaster)
  • soczewica czerwona 36 g, (3 łyżki)

Przygotowanie:

Filet z dorsza oczyścić, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, na rybę położyć plasterki cytryny oraz pokrojony w talarki czosnek. Gotować na parze lub zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku przez 15-20 minut. Soczewicę ugotować według przepisu na opakowaniu, brokuły ugotować na parze. Całość posypać czarnuszką i sezamem. Przystroić pomidorkami koktajlowymi (10 sztuk).

Przekąska 17:00 – 298 kcal

Zupa krem z pieczonej papryki

30 min | 298 kcal, białko 7.97 g, węglowodany 39.7 g, tłuszcz 13.3 g

Składniki (1 porcja):

  • pomidor w puszce 240 g, (1 puszka)
  • woda 300 g, (1.5 szklanek)
  • jogurt naturalny 30 g, (1.5 łyżek)
  • oliwa z oliwek 10 g, (1 łyżka)
  • sól 6 g, (1 łyżeczka)
  • czarny pieprz 2 g, (1 łyżeczka)
  • papryka czerwona słodka 460 g, (2 sztuki)
  • chilli w proszku 2 g, (10 szczypt)

Przygotowanie:

Wydrążyć gniazda nasienne z papryki, pokroić paprykę na 4 części. Na blaszce ułożyć paprykę i skropić ją lekko oliwą. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, włożyć paprykę na 20 minut. W międzyczasie podsmażyć cebulkę w garnku, jak się zrumieni dodać pomidory z puszki. Gdy papryka będzie już gotowa, dodać ją do pomidorów (można wcześniej obrać ją ze skórki). Jeśli wody jest za mało, można trochę dolać. Całość zblendować na gładką masę, doprawić solą i pieprzem, chilli oraz dodać jogurt.

Kolacja 20:00 – 247 kcal

Sałatka z awokado i brokułem

15 min | 247 kcal, białko 5.36 g, węglowodany 26.3 g, tłuszcz 15.7 g

Składniki (1 porcja):

  • brokuł 114 g, (1 sztuka)
  • awokado 35 g, (0.5 sztuk)
  • oliwa z oliwek 10 g, (1 łyżka)
  • czosnek, surowy 5 g, (1 ząbek)
  • pomarańcza 120 g, (0.5 sztuk)

Przygotowanie:

W lekko osolonej wodzie ugotować brokuły, rozdzielić je na mniejsze różyczki, Dodać pokrojone w kostkę awokado oraz kawałki pomarańczy. Doprawić szczyptą soli, pieprzu oraz polać oliwą. Doprawić zmiażdżonym czosnkiem.

Jadłospis przygotowała: dietetyk Aleksandra Kołodziejczak

 

No Comments Yet

Leave a Reply