Batony musli
96 kcal B: 3g T: 5g W: 10g (1 sztuka)
Z przepisu wychodzi około 18 batonów.
Składniki:
- 250 g płatków owsianych
- 75 g wiórków kokosowych
- 100 g suszonej żurawiny
- 35 g sezamu
- 35 g pestek słonecznika
- 125 g orzechów ziemnych niesolonych
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki miodu/ syropu klonowego
Przygotowanie:
Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Do dużej miski przesypać suche składniki i wymieszać. Dodać rozbełtane jajko, miód i olej. Dokładnie wymieszać z suchymi składnikami. Przełożyć masę na blachę, tworząc kwadrat o grubości około 2 cm. Wstawić do piekarnika na środkowy poziom, piec 15-20 minut do zrumienienia. Lekko przestudzone ciasto kroimy na prostokątne batony i przekładamy do suchego pojemnika.
Aleksandra Kołodziejczak – dietetyk, edukator programu Zdrowo Jemy Zdrowo Rośniemy, założycielka bloga www.zaslodko-zaslono.pl.
Poprzez zdobytą wiedzę z zakresu dietetyki oraz pasji do gotowania pomaga osobom w różnych dolegliwościach zdrowotnych, z nadmierną masą ciała oraz rodzicom małych niejadków. Współpracuje również z fundacją „Świadoma Mama”, gdzie podczas warsztatów udziela porad oraz wygłasza krótkie prelekcje na temat zdrowego odżywiania.
Polecamy także: