Płodna dieta, czyli co jeść podczas starań? Sposób dietetyka na szybkie i zdrowe przekąski

Batony musli

96 kcal B: 3g T: 5g W:  10g (1 sztuka)

batony musli nieplodnirazem

Z przepisu wychodzi około 18 batonów.

Składniki:

  • 250 g płatków owsianych
  • 75 g wiórków kokosowych
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 35 g sezamu
  • 35 g pestek słonecznika
  • 125 g orzechów ziemnych niesolonych
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki miodu/ syropu klonowego

Przygotowanie:

Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Do dużej miski przesypać suche składniki i wymieszać. Dodać rozbełtane jajko, miód i olej. Dokładnie wymieszać z suchymi składnikami. Przełożyć masę na blachę, tworząc kwadrat o grubości około 2 cm. Wstawić do piekarnika na środkowy poziom, piec 15-20 minut do zrumienienia. Lekko przestudzone ciasto kroimy na prostokątne batony i przekładamy do suchego pojemnika.


Aleksandra Kołodziejczak – dietetyk, edukator programu Zdrowo Jemy Zdrowo Rośniemy, założycielka bloga www.zaslodko-zaslono.pl.

Poprzez zdobytą wiedzę z zakresu dietetyki oraz pasji do gotowania pomaga osobom w różnych dolegliwościach zdrowotnych, z nadmierną masą ciała oraz rodzicom małych niejadków. Współpracuje również z fundacją „Świadoma Mama”, gdzie podczas warsztatów udziela porad oraz wygłasza krótkie prelekcje na temat zdrowego odżywiania.


Polecamy także:

No Comments Yet

Leave a Reply