Jabłka pieczone na dwa sposoby
Sezon na jesienne warzywa i owoce w pełni, prócz jabłek można przygotować pieczone gruszki – świetnie sprawdzą się na drugie śniadanie lub podwieczorek. Jeśli chcemy zabrać je do pracy wówczas można upiec jabłka dzień wcześniej.
Pieczone jabłko z malinami
(250 kcal)
Składniki:
- 1 jabłko
- 2 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżka płatków migdałów
- 4 suszone daktyle
- 2 łyżki malin (mogą być mrożone)
Pieczone jabłko z masłem orzechowym
(410 kcal)
- 1 jabłko
- 1 łyżka masła orzechowego
- 5-6 orzechów
- 4 suszone daktyle
- 2 łyżki płatków owsianych
Przygotowanie:
Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na kilka minut, by zmiękły. Następnie rozdrobnić je na kawałki, wymieszać z rozdrobnionymi płatkami owsianymi, płatkami migdałowymi czy orzechami. Całe nadzienie przenieść do przyszykowanych wcześniej wydrążonych jabłek. Piec w piekarniku w temp. 180 stopni przez 30 minut.