Warzywa i owoce mogą utrudniać starania i zagrażać ciąży. Dowiedz się czemu

Dieta osób starających się o dziecko, jak i kobiet będących już w ciąży powinna zawierać odpowiednią ilość warzyw i owoców. Dzięki temu dostarcza się do organizmu potrzebnych składników mineralnych i witamin. Jednak ostatnie badania naukowców z Harvardu dowodzą, że warzywa i owoce zanieczyszczone pozostałościami pestycydów m.in. znacząco utrudniają zajście w ciążę.

Starania o dziecko. Czy warzywa i owoce szkodzą?

Nowe badania naukowców z Harvardu dowodzą, że pary w trakcie starań o dziecko, które spożywają dużą ilość zanieczyszczonych pestycydami warzyw i owoców, muszą liczyć się z wydłużonymi staraniami. Badacze dowiedli, że duże zanieczyszczenie wiąże się z niższym prawdopodobieństwem zajścia w ciążę i urodzenia zdrowego dziecka przez kobiety leczące się z powodu zaburzeń płodności.

– Z badań na zwierzętach wynika, że spożywanie zanieczyszczonych pestycydami owoców i warzyw na początku ciąży może być związane ze zmniejszeniem szansy na donoszenie ciąży i urodzenie żywego dziecka. Rodzi to obawę, że być może wyznaczone przez Amerykańską Agencję Ochrony Środowiska normy dotyczące obecności pestycydów w owocach i warzywach są zbyt łagodne, a przez to mogą zagrażać kobietom ciężarnym i niemowlętom – podkreślają autorzy pracy z Harvard T.H. Chan School of Public Health.

Czy pestycydy są faktycznie tak groźne? Przebieg badania

W programie Environment and Reproductive Health (EARTH) Study wzięło udział 325 kobiet, które podczas jego trwania musiały skrupulatnie wypełniać formularze dietetycznych. Na ich podstawie analizowano jakość i czystości przyjmowanych przez nie pokarmów. Następny etap badania polegał na poddaniu ich odpowiedniej ilości technik wspomaganego rozrodu (ART), dopasowanych do ich problemów.

Wyniki badania dowiodły , że spożywanie dużej ilości owoców i warzyw o znacznym stopniu zanieczyszczenia pestycydami (np. truskawek i surowego szpinaku) wiązało się z mniejszym prawdopodobieństwem zajścia w ciążę i żywego urodzenia po zakończonej terapii niepłodności.

– Spożycie warzyw i owoców, które mają skłonności do kumulowania w sobie pestycydów, negatywnie wpływa na szanse leczonej z powodu niepłodności kobiety na zajście w ciążę i jej utrzymanie (donoszenie). Jednak, ponieważ jest to pierwsze tego typu badania przeprowadzone na ludziach, konieczne jest jego zweryfikowanie w kolejnych eksperymentach – podkreślają autorzy pracy.

Jakie warzywa i owoce jeść?

Przed spożyciem warzyw i owoców warto skorzystać z rady naukowców z University of Massachusetts w USA, którzy z kolei szukali tanich i skutecznych metod usuwania pestycydów z ich powierzchni. Dr Lili He wraz z zespołem naukowców uważa, że po przyniesieniu do domu owoców najlepiej zrobić im kilkunastominutową kąpiel w roztworze sody oczyszczonej. Jest to w ich opinii najskuteczniejsza metoda usuwania pestycydów z powierzchni produktów. Należy jednak pamiętać, że część związków (do 20%), która przeniknęła do wnętrza owocu, pozostanie w nich pomimo mycia. O tych badaniach można przeczytać w czasopiśmie „Journal of Agricultural and Food Chemistry”.

Źródło: PAP. Wyniki pracy naukowcy opisali na łamach „JAMA Internal Medicine”.
No Comments Yet

Leave a Reply