Jednodniowy jadłospis dla kobiet, których dotyka problem poronień
Śniadanie: owsianka z owocami
15 min | 430 kcal, białko 16.8 g, węglowodany 59.7 g, tłuszcz 15.3 g
Składniki (1 porcja):
- migdały 15 g (1 łyżka)
- mleko 2% 250 g (1 szklanka)
- czarna porzeczka 40 g (1 garść)
- płatki owsiane 40 g (4 łyżki)
- suszona figa 14 g (1 sztuka)
Przygotowanie:
Mleko podgrzać, a następnie dodać pokrojoną figę oraz czarną porzeczkę, migdały i płatki owsiane.
II śniadanie: koktajl z awokado, szpinaku i pomarańczy
10 min | 239 kcal, białko 4.47 g, węglowodany 35.5 g, tłuszcz 11.4 g
Składniki (1 porcja):
- awokado 75 g (0.5 sztuki)
- pomarańcza 240 g (1 sztuka)
- szpinak 25 g (1 garść)
Przygotowanie:
Zblendować awokado, szpinak i pomarańczę. Można dodać wody.
Obiad: faszerowana papryka
60 min | 522 kcal, białko 58.5 g, węglowodany 7.83 g, tłuszcz 29.4 g
Składniki:
- mielone mięso z kurczaka 290 g
- suszony tymianek 1 g
- suszony rozmaryn 1 g
- suszone oregano 1 g
- mielony cząber 1 g
- suszony estragon 1 g
- suszony majeranek 1 g
- papryka w proszku 4 g
- czarny pieprz 2 g
- sól 3 g
- jajko 50 g
- koper 18 g
Przygotowanie:
Pierś kurczaka zmielić, doprawić tymiankiem, ziołami prowansalskimi, papryką czerwoną, ostrą i łagodną, pieprzem i szczyptą soli. Wbić jajko i dodać posiekany koperek. Masę wymieszać. Faszerować papryki i wstawić do parowaru lub piekarnika na 40 min.
Przekąska: chłodnik z awokado i łososiem
20 min | 296 kcal, białko 13.9 g, węglowodany 18.2 g, tłuszcz 19.7 g
Składniki (1 porcja):
- jogurt naturalny 200 g (1 szklanka)
- ogórek 90 g (0.5 sztuki)
- czosnek, surowy 5 g, (1 ząbek)
- oliwa z oliwek 5 g (0.5 łyżki)
- rzodkiewka 15 g (1 sztuka)
- koper 8 g (2 łyżeczki)
- awokado 30 g (0.21 sztuki)
- łosoś wędzony 30 g (2 plastry)
- mięta zielona 4 g (2 łyżeczki)
Przygotowanie:
Obrać ogórka, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rzodkiewkę pokroić w drobne plasterki. Do jogurtu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, koperek, ogórek i rzodkiewkę. Chłodnik udekorować awokado i łososiem. Skropić oliwą z oliwek wymieszaną z drobno pociętą miętą.
Kolacja: kanapka z pastą z soczewicy i kiełkami pszenicy
15 min | 236 kcal, białko 9.85 g, węglowodany 34.2 g, tłuszcz 7.85 g
Składniki (1 porcja):
- pasta z soczewicy 20 g
- chleb żytni 40 g (1 kromka)
- kiełki soczewicy 20 g (2 łyżki)
- masło 5 g (0.5 łyżki)
Przygotowanie:
Kanapki posmarować cienko masłem, nałożyć pastę z soczewicy. Udekorować kiełkami pszenicy.
Aleksandra Kołodziejczak – dietetyk, edukator programu Zdrowo Jemy Zdrowo Rośniemy, założycielka bloga www.zaslodko-zaslono.pl.
Poprzez zdobytą wiedzę z zakresu dietetyki oraz pasji do gotowania pomaga osobom w różnych dolegliwościach zdrowotnych, z nadmierną masą ciała oraz rodzicom małych niejadków. Współpracuje również z fundacją „Świadoma Mama”, gdzie podczas warsztatów udziela porad oraz wygłasza krótkie prelekcje na temat zdrowego odżywiania.
Polecamy także: