Masz PCOS i starasz się o dziecko? Dietetyk podpowiada, co jeść, by zajść

1434 kcal, białko – 94,9 g, tłuszcze – 43,6 g, węglowodany – 172,5 g

Śniadanie: Płatki gryczane na mleku z gruszką i orzechami

Składniki:

  • 40 g płatków gryczanych
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 120 g gruszki
  • 10 g orzechów brazylijskich
  • do smaku: cynamon

327 kcal, białko – 4,2 g, tłuszcze – 11,9 g, węglowodany – 50 g

Przygotowanie: Zagotować mleko w rondelku. Dodać płatki, owoce i orzechy, przykryć i odstawić na 2-3 minuty do momentu podgrzania się owoców. Na koniec doprawić do smaku cynamonem.

II Śniadanie: Sałatka z cukinią, prażonymi migdałami i grzanką

Składniki:

  • 150 g cukinii
  • 120 g pomidora
  • 15 g sera mozzarella
  • 30 g szpinaku
  • 30 g chleba żytniego
  • 5 g oleju lnianego
  • 5 g płatków migdałowych
  • przyprawy – sól, pieprz

225 kcal, białko – 9,4 g, tłuszcze – 10,9 g, węglowodany – 25,4 g

Przygotowanie: Cukinie podzielić na pół i wydrążyć środek. Pokroić w plastry i tak przyrządzoną upiec w piekarniku do momentu zarumienia. Gdy cukinia będzie gotowa, wymieszać ją z resztą składników. Podać z grzankami z chleba i uprażonymi na patelni płatkami migdałowymi.

Obiad: Kurczak po tajsku

Składniki:

  • 150 g cebuli
  • 100 g piersi z kurczaka
  • 50 g makaronu sojowego (bezglutenowy)
  • 10 g sosu sojowego
  • 5 g oleju rzepakowego
  • grzyby mun
  • przyprawy – sól, pieprz

352 kcal, białko – 49,7 g, tłuszcze – 7,4 g, węglowodany – 20,4 g

Przygotowanie: Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju rzepakowego. Usmażyć do zeszklenia cebulę uprzednio pokrojoną w drobną kostkę. Następnie dodać przyprawionego kurczaka (tylko sól i pieprz). Smażyć ok. 2-3 minut – polać sosem sojowym i dodać grzyby mun. Przesmażyć wszystko razem i podać.

Podwieczorek: Koktajl pomarańczowo marchwiowy

Składniki:

  • 125 g maślanki
  • 200 g pomarańczy
  • 45 g marchewki
  • przyprawy – imbir mielony, cynamon
  • 10 g płatków z amarantusa

191 kcal, białko – 8,1 g, tłuszcze – 2 g, węglowodany – 40,2 g

Przygotowanie: Wszystkie składniki zblendować na gładką masę.

Kolacja: Pełnoziarnisty wrap z łososiem i twarożkiem

Składniki:

  • 1 szt. tortilli pełnoziarnistej
  • 50 g łososia wędzonego
  • 180 g ogórka zielonego
  • 20 g twarogu półtłustego
  • 20 ml jogurtu naturalnego
  • 12 g natki pietruszki
  • 5 g czarnuszki
  • przyprawy – pieprz, sól

354 kcal, białko – 23,9 g, tłuszcze – 11,7 g, węglowodany – 39,4 g

Przygotowanie: Do twarogu dodać jogurt, czarnuszkę, sól i pieprz. Tak przyrządzony twarożek wyłożyć kolejno na tortillę, na przemian z pozostałymi składnikami. Posypujemy natką pietruszki, zwijamy w całość.


MKaliszewskaMagdalena Kaliszewska, właścicielka Centrum Dietetycznego „VitalFit” w Grodzisku Mazowieckim. Dietetyk Wyższej Szkoły Rehabilitacji w Warszawie. Absolwentka International Fitness Aerobic Academy (2011 IFAA), w 2014 wyróżniona tytułem Super Absolwenta. Medyczny Trener Personalny. Certyfikowany Trener Pilates IFAA Mat I, II, III. Dietetyk I, II i III stopnia w zakresie zdrowego odżywiania również w wybranych jednostkach chorobowych tj. choroby układu moczowego, choroby skóry, tarczycy. Posiada kwalifikacje również w zakresie zdrowego odżywiana kobiet w ciąży i karmiących. Od kwietnia 2014 należy do programu a9m (Aktywne 9 miesięcy) oraz od listopada 2014 do Klubu Aktywnej Mamy. Wspiera również klientów, którzy pragną wrócić do aktywności fizycznej po przebytych urazach. Posiada wiedzę z zakresu profilaktyki i patologii kręgosłupa, technik manualnych używanych w sporcie, które umożliwiają szybszy powrót do formy oraz uwalniają nagromadzone dolegliwości bólowe.

No Comments Yet

Leave a Reply