Cesarskie cięcie i dieta: Co powinna jeść, a czego unikać kobieta po cesarce?

Jadłospis na jeden dzień dla kobiet po cesarskim cięciu

Śniadanie: Budyń jaglany z masłem orzechowym i syropem klonowym

Składniki (1 porcja – 659 kcal):

  • kasza jaglana 50 g, (0.5 szklanek)
  • mleko migdałowe 240 g, (1 szklanka)
  • masło orzechowe 15 g, (1 łyżeczka)
  • banan 120 g, (1 sztuka)
  • granat 140 g, (0.5 sztuk)
  • syrop klonowy 6 g, (2 łyżeczki)
  • orzech włoski 15 g, (1 łyżka)

Przygotowanie:

1. Kaszę wsypać na sitko i dokładnie przepłukać gorącą wodą z kranu. Wypłukaną kaszę włożyć do rondelka, wlać jedną szklankę wody, przykryć i zagotować. Gotować przez ok. 15 minut na minimalnym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn.

2. Do ugotowanej kaszy dodać szklankę mleka oraz masło orzechowe i orzechy, wymieszać i jeszcze przez chwilę podgrzewać całość.

3. Przełożyć do blendera, dodać połowę banana i zmiksować na gładki mus.

4. Wyłożyć do miseczek, dodać resztę banana pokrojonego na plasterki i posypać ziarenkami granatu. Polać syropem klonowym.

Lunch: Koktajl z awokado, szpinaku i pomarańczy

Składniki (1 porcja – 327 kcal):

  • awokado 75 g, (0.5 sztuk)
  • pomarańcza 239 g, (1 sztuka)
  • szpinak 25 g, (1 garść)
  • mleko migdałowe 240 g, (1 szklanka)
  • siemię lniane 10 g, (1 łyżka)

Przygotowanie:

1. Awokado, szpinak i pomarańczę pokroić, dodać mleko oraz siemię lniane.

2. Całość zblendować.

Obiad: Pulpeciki z dorsza w sosie pomidorowym + sok marchewkowy

Składniki (3 porcje/1 porcja – 585 kcal):

  • dorsz 500 g,
  • bułka tarta 16 g, (2 łyżki)
  • jajko 60 g, (1 sztuka)
  • masło 10 g, (1 łyżka)
  • curry 2 g, (1 łyżeczka)
  • natka pietruszki 2 g, (1 łyżeczka)
  • koper 4 g, (1 łyżeczka)
  • czosnek, surowy 10 g, (2 ząbek)
  • suszone oregano 2 g, (1 łyżeczka)
  • pomidor w puszce 240 g, (1 puszka)
  • oliwa z oliwek 10 g, (1 łyżka)
  • bazylia 2 g, (4 liść)
  • ryż brązowy 200 g, (20 łyżek)
  • sok marchwiowy 250 g, (1 szklanka)

Przygotowanie:

1. Dorsza rozmrozić i sprawdzić, czy nie ma ości. Pokroić w kostkę i włożyć do pojemnika melaksera lub rozdrabniacza. Doprawić solą, pieprzem, curry w proszku. Dodać bułkę tartą, jajko, łyżkę masła oraz posiekane zioła. Zmiksować rozdrabniając składniki na małe kawałeczki. Dorsza można też zmielić w maszynce do mięsa.

2. Z otrzymanej masy uformować małe pulpeciki (ok. 20 sztuk).

3. Rozgrzać patelnię z łyżką oliwy, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i włożyć pulpeciki. Obsmażyć z każdej strony na złoty kolor.

4. Wlać puszkę z pomidorami pomiędzy pulpeciki, doprawić go suszonym oregano, solą i pieprzem.

5. Dodać posiekaną bazylię i gotować bez mieszania przez ok. 7 minut pod przykryciem. Podawać z ryżem.

Przekąska: Sałatka z grillowaną piersią kurczaka

Składniki (1 porcja – 379 kcal):

  • pierś z kurczaka 150 g, (1 sztuka)
  • sałata lodowa 160 g, (4 liść)
  • pomidor czerwony 85 g, (0.5 cały)
  • suszony pomidor 15 g, (1 garść)
  • czosnek, surowy 5 g, (1 ząbek)
  • olej lniany 13 g, (1 łyżka)

Przygotowanie:

1. Doprawić pierś kurczaka i grillować w sreberku na patelni grillowej lub w piekarniku, włączając funkcję grilla.

2. Wkroić do sałaty, pomidora, dodać suszone pomidory.

3. Doprawić czosnkiem i ziołami. Polać olejem lnianym.

Kolacja: Krem pomidorowy

Składniki (1 porcja – 510 kcal):

  • pomidor czerwony 510 g, (3 cały)
  • seler naciowy 90 g, (2 łodyga)
  • pietruszka 80 g, (1 korzeń)
  • liść laurowy 1 g, (1 sztuka)
  • czarny pieprz 2 g, (1 łyżeczka)
  • sól 0.2 g, (1 szczypta)
  • bazylia 24 g, (1 garść)
  • czosnek, surowy 5 g, (1 ząbek)
  • chleb żytni 80 g, (2 kromki)
  • oliwa z oliwek 10 g, (1 łyżka)
  • nasiona słonecznika 10 g, (1 łyżka)

Przygotowanie:

1. Pomidory dusić w dużym garnku z bardzo małą ilością wody i oliwy (na 1 kg – 1/3 szklanki wody), dodać korzenie pietruszki oraz selera.

2. Wrzucić liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, sól i czosnek. Gotować na małym ogniu przez 30 min.

3. Wrzucić świeże liście bazylii i gotować jeszcze 10-15 min.

4. Przed podaniem zblendować na gładką masę i posypać nasionami słonecznika. Podawać z chlebem żytnim.


Aleksandra Kołodziejczak – dietetyk, edukator programu Zdrowo Jemy Zdrowo Rośniemy, założycielka bloga www.zaslodko-zaslono.pl.

Poprzez zdobytą wiedzę z zakresu dietetyki oraz pasji do gotowania pomaga osobom w różnych dolegliwościach zdrowotnych, z nadmierną masą ciała oraz rodzicom małych niejadków. Współpracuje również z fundacją „Świadoma Mama”, gdzie podczas warsztatów udziela porad oraz wygłasza krótkie prelekcje na temat zdrowego odżywiania.


 

No Comments Yet

Leave a Reply