Cesarskie cięcie to zabieg chirurgiczny, który znacząco wpływa na kondycję i samopoczucie młodej mamy. Aby jak najszybciej nabrać sił i wrócić do formy sprzed porodu i ciąży, należy zwrócić uwagę na to, co się je. O tym, co jeść, po cesarce i m.in. przyspieszyć regenerację rany, odpowiada dietetyk Aleksandra Kołodziejczak.
Cesarskie cięcie: co jeść po cesarce?
Poród dziecka przez cesarskie cięcie to wyjątkowy i wymagający moment. Aby kobieta szybko odzyskała siły musi dostarczać do organizmu składników spożywczych, które jej to umożliwią. Odpowiednie odżywianie po cesarce sprawi, że organizm szybko się zregeneruje. Cesarskie cięcie to zabieg chirurgiczny, po którym kobieta powinna zwrócić uwagę na odpowiednią podaż składników mineralnych (żelazo, wapń), białka oraz witamin (C, E oraz A).
Ponadto, w diecie kobiety po cesarce należy zwrócić uwagę na odpowiednie nawodnienie. Kobieta powinna wypijać dużo wody mineralnej bogatej w wapń i magnez. W odzyskaniu sił wspomogą ją również soki warzywne i zielona herbata.
Dieta po cesarce
Wymienione składniki umożliwiają szybką regenerację organizmu, a co za tym idzie powrót do formy i odzyskanie sił. Po cesarskim cięciu w diecie nie powinno zabraknąć:
- białka
Zapotrzebowanie na białko dla kobiet po porodzie jest szczególnie ważne i zwiększa się ono również w okresie karmienia piersią (1,3 g/kg masy ciała). Jeśli dostarczone do organizmu białko będzie pełnowartościowe, ułatwi to regenerację tkanek oraz gojenie się ran.
Pełnowartościowe białko można znaleźć w: jajach, mleku, serach, drobiu, rybach (dorsz, łosoś) i owocach morza.
- wapnia
Zapotrzebowanie na wapń dla kobiet po porodzie także wzrasta. Dzienna dawka to około 1000-1300 mg. Cesarskie cięcie to trudny zabieg, dlatego po nim warto wspomóc regenerację organizmu m.in. poprzez odpowiednią podaż wapnia. Ponadto, wapń jest potrzebny nie tylko kobiecie po cesarce, ale również podczas karmienia piersią – jego niedobory mogą powodować osteoporozę i uszkodzenia kości.
>>> czytaj także: Karmienie piersią i dieta karmiącej: 6 zasad co jeść karmiąc piersią
Produktami bogatymi w wapń są: mleko, przetwory mleczne, jaja, orzechy, kakao, suszone morele. Najlepiej przyswajalny wapń pochodzi z produktów mlecznych i jaj.
- żelaza
Cesarskie cięcie wiąże się z dużą utratą krwi, dlatego też dieta dla kobiety po cesarce powinna być obfita w żelazo. Niedobory mogą przyczynić się do: apatii, zmęczenia, senności i ogólnego osłabienia organizmu.
Produkty bogate w żelazo to między innymi: czerwone mięso (jednak należy spożywać je w małych ilościach i niezbyt często), indyk, jaja, a szczególnie żółtko jaj, pietruszka, figi suszone, buraki, szpinak. Przyswajalność żelaza zwiększa się w obecności witaminy C.
- witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A oraz E)
Ich obecność ułatwia szybsze namnażanie się komórek skóry. One również warunkują szybsze gojenie się ran. Obie witaminy znajdziemy w owocach i warzywach.
Najwięcej witaminy A jest w: marchwi, dyni, papryce, brokułach, szpinaku, morelach, brzoskwiniach, pomarańczach. Z kolei witaminy E najwięcej jest w: orzechach włoskich, ziemnych, migdałach, oleju rzepakowym i słonecznikowym, kiełkach pszenicy, brukselce czy marchewce.
Cesarskie cięcie: czego lepiej nie jeść po cesarce?
Cesarskie cięcie to zabieg, który znacznie osłabia ciało kobiety. Aby mogło się zregenerować powinna unikać w swojej diecie jedzenia tłustych i ciężkostrawnych potraw. Należy podkreślić, że tłuszcze zwierzęce obecne w jej jadłospisie nie przywrócą jej sił, a mogą dodatkowo osłabić organizm. Dlatego też kobieta po cesarce powinna spożywać przede wszystkim danina lekkostrawne – najlepsze techniki kulinarne do ich przygotowania to: gotowanie w wodzie i na parze, pieczenie w folii oraz duszenie bez obsmażania.
Nie jest zalecane również spożywanie produktów wzdymających (rośliny strączkowe, brukselka, brokuły) oraz picie wody gazowanej. Te produkty mogą powodować wzdęcia oraz ból brzucha.
Dieta po cesarce – nie wiesz, jak powinna wyglądać? Oto jadłospis
>>> czytaj dalej