PCOS a dieta – co powinno się jeść?

  1. Kaszotto z cukinią i pestkami dyni – 1 porcja

Składniki:

  • 60g kaszy pęczak na sucho
  • 150g cukinii
  • 20g suszonych pomidorów
  • Łyżka uprażonych pestek dyni
  • Łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 30g sera feta
  • Łyżka oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz, lubczyk, oregano

Sposób przygotowania: Cukinię umyć (nie obierać) pokroić w pół plasterki. Suszone pomidory pokroić w paski. Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie. W małym rondlu rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej pokrojoną cukinię. Po chwili dorzucić suszone pomidory. Po 1-2 minutach dodać ugotowaną kaszę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Przed podaniem posypać pokruszonym serem feta, posiekaną natką pietruszki i uprażonymi pestkami dyni.

Wartość odżywcza: Energia – 525 kcal, Białka – 20,5g, Tłuszcze – 24g, Węglowodany – 64,2g

  1. Łosoś w marynacie z ryżem i brokułami – 1 porcja

Składniki:

  • 150g fileta z łososia
  • ½ małej papryczki chilli
  • ½ małej cebuli
  • Łyżeczka posiekanej kolendry lub natki pietruszki
  • 30g ryżu dzikiego na sucho (2 łyżki)
  • 150g brokuła

Składniki marynaty do ryby: łyżeczka oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki musztardy, sok z ½ limonki, łyżeczka sosu sojowego, pieprz.

Sposób przygotowania: Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie. Brokuły ugotować na parze. Składniki marynaty wymieszać, a następnie natrzeć nimi rybę i odłożyć  ją  na  co najmniej 0,5h do lodówki, by smaki się przegryzły. Następnie ułożyć kawałek ryby na folii aluminiowej. Posypać posiekaną drobno papryczką chilli i zieleniną, oraz ułożyć pióra cebuli. Zwinąć szczelnie folię i piec w nagrzanym do 175 stopni piekarniku około 15 minut. Podawać rybę z ugotowanym ryżem i brokułami.

Wartość odżywcza: Energia – 533 kcal, Białka – 37g, Tłuszcze – 24,1g, Węglowodany – 47,9g

  1. Potrawka z soczewicą i komosą ryżową – 2 porcje

Składniki:

  • ½ szklanki soczewicy pomarańczowej na sucho
  • 1 papryka czerwona
  • ½ małej papryczki chilli
  • 1 mała cebula
  • 1 mała  marchewka
  • 200ml passaty pomidorowej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Łyżeczka tartego imbiru
  • Sól, pieprz, liść laurowy, zioła (oregano, bazylia, lubczyk)
  • 60g komosy ryżowej na sucho (4 łyżki)

Sposób przygotowania: Na dużej, głębszej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć na niej posiekaną  cebulę, papryczkę chilli i starty imbir. Po chwili dorzucić pokrojoną  w grubszą kostkę paprykę oraz startą marchewkę. Smażyć około 3-4 minut. Następnie wlać passatę pomidorową, wsypać  soczewicę,  dorzucić liść laurowy. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Gotować pod przykryciem około 10 minut. Podawać z ugotowaną komosą ryżową.

Wartość odżywcza: Energia – 470 kcal, Białka – 18g, Tłuszcze – 18,2g, Węglowodany – 63g


Magdalena Czyrynda-Koleda, specjalista ds. żywienia, psychodietetyk, Poradnia Fertimedica


Bibliografia:
Banaszewska B., Spaczyński R.Z., Pawelczyk L.: Zepół policystycznych jajników (PCOS). (W) Ginekologia. Red. Słomko Z., Wyd. Lekarskie PZWL, Warszawa, 2008
Dobbyn S.: The fertility diet, Simon&Schuster Ltd., London, 2008, 23, 25,  36-37, 61, 66-70, 226, 254, 259-261, 272-273, 275-276.
Górna I.:  Wpływ sposobu żywienia i wybranych parametrów stylu życia na płodność  i rozrodczość kobiet – rozprawa doktorska, Warszawa, 2014, 18-23
Hajduk M.: Wpływ wybranych składników pokarmowych na funkcjonowanie układu rozrodczego u kobiet, 2017, www.endokrynologia.viamedica.pl, 29-33.
Jakimiuk A. J., Szamatowicz J. : The role of inositol deficiency in the etiology of polycystic ovary syndrome  disorders, Ginekologia Polska, 2014, 85, 54-57
Kruszyńska A., Słowińska – Strzednicka J. Postępy w rozpoznawaniu i leczeniu zespołu policystycznych jajników. Post N Med, 2008; 3: 148-153.
Polotsky A. J., Houston S.: Czy istnieje  dieta płodności?,  Ginekologia po dyplomie,  2010, styczeń, 24-26
Szostak -Węgierek D.: Sposób żywienia a płodność, Medycyna Wieku Rozwojowego, 2011,  4:431-436.

PRZECZYTAJ TAKŻE:

No Comments Yet

Leave a Reply