Dieta a odporność i grypa: Co jeść zimą? 10 produktów, które powinny zagościć w menu

Grypa jest powszechna w okresie jesienno-zimowym. Aby zwiększyć odporność i nie dać się infekcjom, warto zadbać o to, by dieta była odpowiednio zbilansowana. Oto 10 produktów, których nie powinno zabraknąć w zimowym menu.

Grypa, odporność i dieta, czyli co ma jedzenie do zdrowia?

Warto podkreślić, że sposób, w jaki się odżywiamy ma znaczący wpływ na całościowe funkcjonowanie organizmu. Jedzenie wpływa nie tylko na płodność, ale także na odporność. Jeśli starasz się o dziecko, to zimą warto dodać do swojego menu produkty, które będą chronić cię przed infekcjami. Dobrze zbilansowana dieta to skuteczny sposób, aby grypa lub przeziębienie trzymały się od ciebie z daleka.

Stan odżywienia jest istotnym czynnikiem, wpływającym na układ immunologiczny, który ma za zadanie bronić organizm przed czynnikami infekcyjnymi i szkodliwymi substancjami, szczególnie w okresie zimy.

Układ odpornościowy działa prawidłowo, gdy dieta zapewnia mu optymalną podaż energii oraz wszystkich składników pokarmowych i mikroelementów. Dlatego też, aby zadbać o swoje zdrowie zimą funkcjonowanie układu odpornościowego można modulować poprzez składniki diety.

Dieta zwiększająca odporność. Co jeść, by nie dopadła grypa?

Zimą musisz zwrócić uwagę, aby w twoim menu zagościły produkty szczególnie bogate w cynk, żelazo, miedź i selen. Ponadto, należy pamiętać, że odporność organizmu zależy również od poziomu witamin, zwłaszcza witamin antyoksydacyjnych – A, C i E. W diecie zwiększającej odporność powinny znaleźć się również witaminy B6, B12 i foliany. Połączenie tych pierwiastków z powyższymi witaminami, pozytywnie wpływa na układ immunologiczny i skutecznie chroni tak, by grypa bądź przeziębienie nie zakłóciła działania organizmu.

Ponadto, warto zwrócić również uwagę na składniki takie jak: wielonienasycone niezbędne kwasy tłuszczowe, aminokwasy – glutamina, arginina, aminokwasy siarkowe, probiotyki, które także korzystnie wpływają na wzmocnienie odporności.

10 produktów zwiększających odporność

1. CZERWONA PAPRYKA

Wspomaga odporność, gdyż zawiera: witaminę C, żelazo, beta karoten i likopen (przeciwutleniacz).

2. CZOSNEK I CEBULA

Wspomagają odporność, gdyż zawierają związki siarki, które działają przeciwbakteryjnie oraz przeciwwirusowo.

3. BROKUŁ

Wspomaga odporność, gdyż zawiera: kwercetynę, beta karoten, selen i wapń.

4. RYBY MORSKIE

Wspomagają odporność, gdyż zawierają: kwasy omega-3, cynk, fosfor, jod i żelazo.

5. JOGURTY I FERMENTOWANE NAPOJE MLECZNE

Wspomagają odporność, gdyż zawierają bakterie probiotyczne, które ją wzmacniają.

6. ORZECHY WŁOSKIE

Wspomagają odporność, gdyż zawierają: omega 3 (najwięcej spośród orzechów), cynk, witaminy z grupy B oraz witaminę E.

7. NATKA PIETRUSZKI

Wspomaga odporność, gdyż zawiera witaminę C i beta karoten.

8. KASZA GRYCZANA

Wspomaga odporność, gdyż zawiera żelazo oraz witaminę B6 wspomagającą produkcję białych ciałek krwi.

9. POR

Wspomaga odporność, gdyż zawiera: witaminę C, potas i beta karoten, które mają działanie bakteriostatyczne.

10. OWOCE GOJI

Wspomagają odporność, gdyż zawierają stymulujące odporność przeciwutleniacze oraz żelazo.

Zimowa wskazówka: 

Dieta zimą powinna również obfitować w produkty zawierające witaminy antyoksydacyjne, w tym witaminę C. Bogatym źródłem tych witamin są kiszonki.

Dlatego jedz m.in. kapustę, ogórki, buraki, seler, pomidory, patisony, czosnek, cebulę oraz grzyby. Zawartość witaminy C to ok. 20-40 mg/100g produktu.

Te składniki Ponadto, wyżej wymienione produkty dostarczają również witamin z grupy B i soli mineralnych. Właściwości kiszonek wspomagają organizm w obronie przed wolnymi rodnikami, które uszkadzającymi komórki, w tym komórki układu odpornościowego.

Uwaga: porada nie zastąpi bezpośredniego kontaktu z dietetykiem, jeśli potrzebujesz wsparcia zgłoś się na indywidualną konsultację dietetyczną.

No Comments Yet

Leave a Reply