Obecnie nie trudno o przeziębienie bądź grypę. Jak uchronić się przed infekcjami i wzmocnić odporność? Proponujemy naturalne metody, które sprawią, że twój organizm nie da się żadnym wirusom, a tym samym starania o dziecko bądź ciąża będą przebiegać bez przeszkód. Poznaj działanie kurkumy i dowiedz się, jak przygotować złote mleko.
Złote mleko to rozgrzewający napój ajurwedyjski, który znany jest z wyjątkowych właściwości dla ciała i umysłu. Do podstawowych składników zalicza się kurkumę, która jest nie tylko silnym przeciwutleniaczem zwalczającym wolne rodniki (czyli reaktywne formy tlenu), ale także pozytywnie wpływa na reakcje neurologiczne, jakie zachodzą w ludzkim mózgu (stąd zalecana jest m.in. w stanach depresyjnych).
WAŻNE! Kurkuma zawiera lipopolisacharydy, które mobilizują układ odpornościowy i chronią go przed infekcjami. Do tego dodać należy silne działanie antywirusowe i antybakteryjne. Dlatego praktycznie o każdej porze roku, a szczególnie jesienią i zimą nie powinno w zabraknąć jej w kuchni.
Kurkuma – przyprawa dbająca o zdrowie
Kurkuma to przyprawa pochodząca z Indii – wyglądem przypomina korzeń imbiru, jednak jej środek nie jest jasny, a mocno pomarańczowy. Właściwości kurkumy doceniane są od setek tysięcy lat, a o zaletach zdrowotnych kurkumy pisali już w 600 r. p.n.e. uzdrawiacze hinduscy i chińscy.
Za charakterystyczny kolor sproszkowanej formy kurkumy odpowiada jej składnik – kurkumina, która od dawna stosowana była do łagodzenia bólu menstruacyjnego, chorób układu oddechowego, zwalczania pasożytów, niedrożności wątroby, chorób żołądkowych (wrzody) i wielu stanów zapalnych w organizmie.
WAŻNE! Kurkuma ma właściwości przeciwzapalne, dlatego polecana jest szczególnie kobietom chorującym na endometriozę.
Ponadto, warto podkreślić, że kurkuma nie należy do łatwo przyswajalnych składników, dlatego zwiększenie jej wchłanialności (zwiększy się ponad 20 razy) można zapewnić poprze dodaniu do niej pieprzu.
Do czego dodawać kurkumę, jak ją jeść?
Kurkuma dostępna jest obecnie w wielu sklepach. Najczęściej ma formę sproszkowaną lub występuje w mieszankach przypraw m.in. curry. Warto jednak podkreślić, że wyjątkowe właściwości ma świeża kurkuma w postaci kłącza.
Aby wdrożyć ją do codziennego jadłospisu wystarczy np. wycisnąć z niej sok w sokowirówce, a następnie dodać go np. do koktajli mlecznych, dzięki czemu będą miały piękny, słoneczny kolor. Można także z niego zrobić tzw. zdrowy shot* zamiast kawy – który pobudzi z rana lepiej niż kofeina i może okazać się skutecznym sposobem na odstawienie kawy. Sok można także dodawać do ciast czy zup.
*SHOT Z KURKUMĄ I IMBIREM NA WZMOCNIENIE I POBUDZENIE – ZAMIAST KAWY
Potrzebujesz: kawałek korzenia kurkumy (długość kciuka), kawałek korzenia imbiru (3/4 kciuka), sok wyciśnięty z jednej cytryny, odrobinę wody, szczyptę pieprzu cayenne.
Imbir obierz i pokrój w kawałki, kurkumę pokrój w pasterki (nie trzeba jej obierać, wystarczy ją umyć), wyciśnij sok z cytryny – wszystko wrzuć do kubka i zalej wodą tak, by kurkuma i imbir były tuż pod powierzchnią. Dopraw szczyptą pieprzu, a następnie zblenduj (można blenderem ręcznym). Przelej przez sitko do szklaneczki i wypij.
Uwaga! Taki shot jest dość mocny w smaku, ale wypity rano na „jeden łyk” da prawdziwego kopa energii i zabezpieczy organizm przed infekcjami. Warto!
Warto również pamiętać, że kłącze kurkumy idealnie nadaje się również do dań m.in. jako dodatek do risotta, kaszotta, dań z ryżu czy curry – wystarczy pokroić je w cienkie plasterki i wrzucić do potrawy. Niektórzy kurkumę marynują w oliwie i soku z cytryny, a potem podają jako dodatek do dań mięsnych. Kurkumę można także ścierać na tarce – jak marchewkę, a następnie dodawać do surówek.
UWAGA! Kurkuma silnie barwi, dlatego należy o tym pamiętać i odpowiednio zabezpieczyć blat, ręce, ubranie itd.
Świeży korzeń kurkumy można przechowywać w lodówce (do 2 tygodni) lub mrozić (kilka miesięcy).
Sproszkowaną formę kurkumy możemy dodawać w zasadzie do wszystkiego – zarówno do koktajli, zup, jak i dań głównych – najczęściej tych z kuchni azjatyckiej. Szczypta kurkumy nie zaszkodzi także w tradycyjnym polskim rosole – dzięki niej nabierze on pięknego złotego koloru. Warto poszukać kurkumy suszonej w całości, którą sami będziemy mogli zetrzeć na proszek (podobnie jak gałkę muszkatołową).
Złote mleko – sposób na odporność
Do zrobienia tego wyjątkowo zdrowego napoju potrzebujemy pasty z kurkumy, którą w prostu sposób zrobimy sami, a której niewykorzystaną część można przechowywać w lodówce.
Pasta z kurkumy:
- 1/4 szklanki kurkumy (sproszkowanej),
- łyżeczka sproszkowanego imbiru*,
- łyżeczka cynamonu,
- 1/4 łyżeczki pieprzu,
- pół szklanki wody
Zalewamy wszystko wodą w proporcji 1:2 – czyli pół szklanki mieszanki przypraw zalewamy szklanką wody.
Do garnuszka wlewamy wodę i dodajemy składniki. Podgrzewamy na małym ogniu, aż wszystko zacznie gęstnieć. W trakcie mieszamy, żeby się nie przypaliło. Taką pastę możemy przechowywać w słoiczku w lodówce (max. 2 tyg).
ZŁOTE MLEKO
Do rondelka wlewamy szklankę mleka (może być zwykłe, choć rekomendowane jest roślinne: migdałowe, kokosowe lub owsiane). Dodajemy:
- łyżeczkę pasty,
- pół łyżeczki oleju kokosowego,
- 3-4 łyżeczki miodu lub syropu klonowego.
Wszystko podgrzewamy – ale nie dopuszczamy do zagotowania. Pijemy na ciepło.
Na koniec można dodać także poszatkowane orzechy, pistacje lub inne dodatki, np. wiórki kokosowe, a także posypać cynamonem lub odrobiną gałki muszkatołowej. Na zdrowie.
*CZY WIESZ, ŻE…
Imbir, jeden ze składników pasty kurkumowej, to naturalny składnik szczególnie ważny w diecie mężczyzn, którzy chcą być ojcami? Naukowcy z Uniwersytetu w Tikricie przeprowadzili eksperyment z udziałem 75 mężczyzn z zaburzeniami płodności (19-40 lat). W ramach badania przez trzy miesiące podawano imbir (50-100 mg na kilogram masy ciała). Wyniki pokazały, że u prawie połowy poprawiła się ruchliwość plemników, a u 40% mężczyzn zwiększyła się ich ilość. Przyjmowanie imbiru poprawiło także o 43% poziom LH oraz 18% testosteronu.