Grypa jest powszechna w okresie jesienno-zimowym. Aby zwiększyć odporność i nie dać się infekcjom, warto zadbać o to, by dieta była odpowiednio zbilansowana. Oto 10 produktów, których nie powinno zabraknąć w zimowym menu.
Grypa, odporność i dieta, czyli co ma jedzenie do zdrowia?
Warto podkreślić, że sposób, w jaki się odżywiamy ma znaczący wpływ na całościowe funkcjonowanie organizmu. Jedzenie wpływa nie tylko na płodność, ale także na odporność. Jeśli starasz się o dziecko, to zimą warto dodać do swojego menu produkty, które będą chronić cię przed infekcjami. Dobrze zbilansowana dieta to skuteczny sposób, aby grypa lub przeziębienie trzymały się od ciebie z daleka.
Stan odżywienia jest istotnym czynnikiem, wpływającym na układ immunologiczny, który ma za zadanie bronić organizm przed czynnikami infekcyjnymi i szkodliwymi substancjami, szczególnie w okresie zimy.
Układ odpornościowy działa prawidłowo, gdy dieta zapewnia mu optymalną podaż energii oraz wszystkich składników pokarmowych i mikroelementów. Dlatego też, aby zadbać o swoje zdrowie zimą funkcjonowanie układu odpornościowego można modulować poprzez składniki diety.
Dieta zwiększająca odporność. Co jeść, by nie dopadła grypa?
Zimą musisz zwrócić uwagę, aby w twoim menu zagościły produkty szczególnie bogate w cynk, żelazo, miedź i selen. Ponadto, należy pamiętać, że odporność organizmu zależy również od poziomu witamin, zwłaszcza witamin antyoksydacyjnych – A, C i E. W diecie zwiększającej odporność powinny znaleźć się również witaminy B6, B12 i foliany. Połączenie tych pierwiastków z powyższymi witaminami, pozytywnie wpływa na układ immunologiczny i skutecznie chroni tak, by grypa bądź przeziębienie nie zakłóciła działania organizmu.
Ponadto, warto zwrócić również uwagę na składniki takie jak: wielonienasycone niezbędne kwasy tłuszczowe, aminokwasy – glutamina, arginina, aminokwasy siarkowe, probiotyki, które także korzystnie wpływają na wzmocnienie odporności.
10 produktów zwiększających odporność
1. CZERWONA PAPRYKA
Wspomaga odporność, gdyż zawiera: witaminę C, żelazo, beta karoten i likopen (przeciwutleniacz).
2. CZOSNEK I CEBULA
Wspomagają odporność, gdyż zawierają związki siarki, które działają przeciwbakteryjnie oraz przeciwwirusowo.
3. BROKUŁ
Wspomaga odporność, gdyż zawiera: kwercetynę, beta karoten, selen i wapń.
4. RYBY MORSKIE
Wspomagają odporność, gdyż zawierają: kwasy omega-3, cynk, fosfor, jod i żelazo.
5. JOGURTY I FERMENTOWANE NAPOJE MLECZNE
Wspomagają odporność, gdyż zawierają bakterie probiotyczne, które ją wzmacniają.
6. ORZECHY WŁOSKIE
Wspomagają odporność, gdyż zawierają: omega 3 (najwięcej spośród orzechów), cynk, witaminy z grupy B oraz witaminę E.
7. NATKA PIETRUSZKI
Wspomaga odporność, gdyż zawiera witaminę C i beta karoten.
8. KASZA GRYCZANA
Wspomaga odporność, gdyż zawiera żelazo oraz witaminę B6 wspomagającą produkcję białych ciałek krwi.
9. POR
Wspomaga odporność, gdyż zawiera: witaminę C, potas i beta karoten, które mają działanie bakteriostatyczne.
10. OWOCE GOJI
Wspomagają odporność, gdyż zawierają stymulujące odporność przeciwutleniacze oraz żelazo.
Zimowa wskazówka:
Dieta zimą powinna również obfitować w produkty zawierające witaminy antyoksydacyjne, w tym witaminę C. Bogatym źródłem tych witamin są kiszonki.
Dlatego jedz m.in. kapustę, ogórki, buraki, seler, pomidory, patisony, czosnek, cebulę oraz grzyby. Zawartość witaminy C to ok. 20-40 mg/100g produktu.
Te składniki Ponadto, wyżej wymienione produkty dostarczają również witamin z grupy B i soli mineralnych. Właściwości kiszonek wspomagają organizm w obronie przed wolnymi rodnikami, które uszkadzającymi komórki, w tym komórki układu odpornościowego.
Uwaga: porada nie zastąpi bezpośredniego kontaktu z dietetykiem, jeśli potrzebujesz wsparcia zgłoś się na indywidualną konsultację dietetyczną.