Planujecie ciążę? Cukrzyca może wydłużyć starania o dziecko. Zrób badania!

Cukrzyca to choroba, która wpływa na płodność. Myślisz, że skoro nie spożywasz dużej ilości cukru, to jesteś bezpieczny? Otóż nie! Jeśli staracie się o dziecko, to koniecznie przeczytaj, co ją powoduje i jak ją rozpoznać.

Cukrzyca to choroba, która rozwija się powoli i przez wiele lat może nie dawać o sobie znać. Jej objawy widoczne są dopiero wtedy, gdy poczyni w organizmie wiele strat. Dlatego też, osoby starające się o dziecko, powinny zdawać sobie sprawę, że jeśli ich starania trwają dłużej niż 6 miesięcy, to powinni wykonać badania diagnostyczne w kierunku niepłodności, w tym badanie poziomu glukozy we krwi.

Cukrzyca a ciąża. Czemu poziom glukozy ma znaczenie dla płodności?

W początkowych stadiach rozwoju cukrzycy objawy są niepozorne. Warto jednak podkreślić, że nie należy ich bagatelizować, gdyż nawet wtedy mają znaczący wpływ na płodność. Badania naukowe dowodzą, że cukrzyca typu 1 obniża kobiecą płodność, a także wpływa negatywnie na jakość plemników u mężczyzn.

Mężczyźni mający wysoki poziom glukozy we krwi, mają znacznie gorszą jakość nasienia, w porównaniu ze zdrowymi osobami. Z kolei u kobiet również zaobserwowano negatywny wpływ cukrzycy na funkcjonowanie układu rozrodczego.

Hiszpańscy naukowcy, w wyniku badań na grupie kobiet zdrowych, a także chorych, zauważyli, iż kobiety zdrowe posiadały więcej potomstwa, aniżeli druga grupa badanych.

Czy chorujesz na cukrzycę?

Objawy cukrzycy mogą być niezauważone. Aby sprawdzić, czy możesz na nią chorować, odpowiedz na poniższe pytania:

  1. Czy czujesz się ostatnio bardziej senna/y?
  2. Czy zauważyłaś/eś nagły spadek wagi?
  3. Czy towarzyszy Ci częste uczucie pragnienia?
  4. Czy pogorszyła Ci się ostrość widzenia?

Jeśli odpowiedź na powyższe pytania brzmi tak, reaguj i udaj się do specjalisty.

Możliwe, że powyższe, twierdzące odpowiedzi są wynikiem zmęczenia, jednak nie zaszkodzi sprawdzić, czy pod tymi objawami nie ukrywa się cukrzyca.

Najważniejszym badaniem jest sprawdzenie poziomu glukozy we krwi na czczo, a także po posiłku. Aby sprawdzić stężenie cukru należy posłużyć się gleukometrem. Jeśli wynik będzie niepokojący, należy skonsultować się z lekarzem.

W ostatnich czasach liczba chorych na cukrzycę drastycznie wzrosła. Wiele osób nadal uważa, że cukrzyca nie jest „groźną” chorobą. Czy oby na pewno? W sytuacji, gdy stężenie glukozy we krwi gwałtowanie wzrasta, istnieje możliwość wystąpienia śpiączki cukrzycowej. Innym, negatywnym skutkiem, może być fakt, iż u cukrzyków częściej powstają choroby oczu, typu zaćma lub jaskra.

Dieta przeciwcukrzycowa i aktywność fizyczna sposobem na ciążę

Poza dietą warto zadbać o aktywność fizyczną. Oto eksperyment Andersa Grøntveda z Południowej Danii, który zbadał wpływ sportu na ryzyko zachorowania na cukrzycę.

Eksperyment: Wzięło w nim udział prawie 100 000 pielęgniarek w wieku 36-81 lat. Kobiety trenowały siłowo ponad 150 minut tygodniowo. Efekt? Zmniejszyły ryzyko cukrzycy o ok. 30-40%.

Ponadto, panowie, którzy trenują siłowo, są mniej podatni na cukrzycę, aniżeli ci, którzy nie ćwiczą.

Oczywiście warto zauważyć, że mniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę nie wynika tylko i wyłącznie z treningów siłowych. Każdy organizm jest inny, dlatego dowolna aktywność fizyczna ma pozytywny wpływ na zmniejszenie tego ryzyka.

Dieta a starania. Co jeść, aby nie zachorować na cukrzycę?

Wracając do punktu wyjścia – cukrzyca jest chorobą metaboliczną i jest wynikiem złego odżywiania się. W USA przeprowadzono eksperyment, gdzie jedna osoba przez miesiąc spożywała tylko produkty węglowodanowe, zaś druga – tłuszczowe. Po upływie wyznaczonego czasu, poddano ich badaniom. Wyniki były zaskakujące, gdyż większe ryzyko cukrzycy odnotowano u osoby, która żywił się samymi tłuszczami. Aktualnie modne stały się diety tłuszczowe. Dla wielu mogą się wydawać bezpieczne, jednak należy podejść do nich z dystansem. Pytanie: jak zatem się odżywiać? Poniżej jadłospis, w którym proporcje należy dostosować do indywidualnego zapotrzebowania.

Śniadanie:

  • Jajecznica z boczkiem + warzywa

Rano wskazany jest posiłek białkowo-tłuszczowy, ze względu na wysoki poziom kortyzolu. Zapewne większość może stwierdzić, że bez węglowodanów, typu chleb, będzie głodna, jednak to kwestia przyzwyczajenia.

II śniadanie:

  • Kanapka z chleba razowego + wędlina + warzywa + prawdziwe masło lub pasta z awokado
  • Sałatka z ryżu, kurczaka, warzyw, polana olejem lnianym

Drugie śniadanie powinno stanowić zbilansowany posiłek. Węglowodany złożone zapewnią potrzebną energię, kurczak stanowi źródło białka, warzywa dostarczą nam błonnika, zaś olej/masło lub awokado – zdrowych tłuszczy. Warto szukać inspiracji i komponować samodzielnie posiłki, np. jajko zapiekane w awokado. Ogranicza nas tylko wyobraźnia i czas.

Obiad:

  • Ryż/kasza/makaron/ziemniaki +kurczak/wołowina/indyk + warzywa + olej lniany/olej kokosowy

Podwieczorek:

  • Może to być druga porcja obiadu lub II śniadanie

Kolacja:

  • Ryba + warzywa
  • Twaróg półtłusty + warzywa

Komponując posiłki, należy zwracać uwagę, aby stosować jak najmniej przetworzone produkty. Owoce (o niskim IG) można spożywać, jednak w pierwszej połowie dnia, np. na II śniadanie.


1Dominika Domańska – Finansistka z tytułu, propagatorka zdrowego stylu życia z zamiłowania. Każdą wolną chwilę poświęcam na trening albo edukację żywieniową. Zły, ciężki dzień? Kończy się treningiem siłowym, który rekomenduję każdemu. Marzę o tym, aby udało mi się zarazić bakcylem świata fit jak największą liczbę osób. Moje motto „Jeżeli zmierzasz na szczyt, musisz iść pod górę”.


 

No Comments Yet

Leave a Reply