PCOS, czyli zespół policystycznych jajników to bardzo częsta przyczyna trudności w zajściu w ciążę. Kobiety borykające się z PCOS muszą spersonalizować swoją płodną dietę tak, by spożywane przez nie składniki wspomagały ich płodność i maksymalnie skracały starania o dziecko. O tym, co jeść przy PCOS opowiada dietetyk Magdalena Kaliszewska.
Gdy starania przedłużają się, para zaczyna szukać przyczyny tego stanu. Nieudane próby zajścia w ciążę często okazują się skutkiem PCOS. Obok Hashimoto i insulinooporności, to bardzo częsta przyczyna zaburzeń płodności. Niestety, przyczyny tej choroby nie są, jak do tej pory, dokładnie znane. Jedno jest jednak pewne – to właśnie dieta pomaga przywrócić stabilizację organizmu kobiety, a także ponownie uruchomić funkcje rozrodcze.
Odpowiedni sposób odżywiania pomaga także zapobiec współwystępowaniu innych zaburzeń metabolicznych, którymi nierzadko dotknięte są kobiety chorujące na PCOS. Choroby współwystępujące to: insulinooporność, cukrzyca typu II, nadciśnienie, zaburzenia lipidowe, choroby układu sercowo-naczyniowego, nowotwór piersi i endometrium.
W pracy dietetyka bardzo często spotykam się z kobietami, które chorują na PCOS. Niejednokrotnie widzę, jak dużą rolę odgrywa zmiana sposobu żywienia, przez co można z pełną odpowiedzialnością nazwać PCOS chorobą dietozależną.
Warto podkreślić, że zespół policystycznych jajników to choroba, w której obok leczenia farmakologicznego istotną rolę odgrywa również zmiana nawyków żywieniowych.
Mimo tak oczywistej i zarazem ważnej roli jaką odgrywa żywienie, nie ma jak do tej pory dużej ilości badań lub opracowań tego problemu. Dlatego też kobiety cierpiące na PCOS mogą mieć trudności w znalezieniu jakichkolwiek informacji na temat choroby, a także sposobów walki z nią.
PCOS: co jeść podczas starań o dziecko?
Gdy do mojego gabinetu przychodzą pacjentki z PCOS mają problem przede wszystkim z nadprogramowymi kilogramami. Dlatego też spersonalizowana, płodna dieta musi pomagać m.in. w obniżeniu masy ciała. Co może zaskakiwać, coraz częstszym problemem, z jakim się spotykam jest również niedowaga czy też niedożywienie. Należy podkreślić, że poprawienie parametrów ciała, bezapelacyjnie poprawia także funkcje rozrodcze i tym samym zwiększa szansę na poczęcie dziecka.
Dlatego też stworzenie nowego jadłospisu musi uwzględniać przede wszystkim odpowiednią kaloryczność posiłków, a także właściwą podaż składników pokarmowych. Niestety, w trakcie leczenia zauważalnym jest fakt, że kobiety dotknięte chorobą mają obniżoną podstawową przemianę materii, co znacznie utrudnia odchudzanie. Niezastąpiona będzie tutaj pomoc dietetyka, który w odpowiedni sposób będzie wspomagał terapię farmakologiczną.
U kobiet starających się o dziecko i mających PCOS, warto też rozważyć dodatkową suplementację, która poprawi ogólny stan zdrowia – mimo zbyt wysokiej masy ciała, często można zaobserwować wynikające z nieprawidłowej diety niedożywienie.
Najczęściej występujące niedobory dotyczą m.in. niedoboru witaminy D, kwasów tłuszczowych omega-3 oraz składników mineralnych, takich jak magnez i selen.
Uzupełnienie niedoborów poprawia metabolizm. Takie działanie sprzyja również odchudzaniu, a także lepszemu samopoczuciu, co przekłada się na stan zdrowia psychicznego pacjentki.
CIEKAWOSTKA! Ogólnie przyjęto, że kofeina wpływa negatywnie na owulację i funkcje ciałka żółtego, a także, że spożycie dawki w ilości 500 mg kofeiny negatywnie wpływa na płodność. Udowodniono, że kobiety pijące dziennie więcej niż jeden kubek kawy, mają mniejsze szanse na poczęcie dziecka w stosunku do kobiet, które takiej ilości nie piją. Warto rozważyć ten fakt, podczas podejmowania starań o potomstwo.
Dieta osób z PCOS. Na co zwrócić uwagę?
1. Mniej kalorii. Bezwzględne zmniejszenie dobowego zapotrzebowania kalorycznego, a co za tym idzie optymalizacja masy ciała.
2. Suplementacja. Kwasy tłuszczowe omega-3 zmniejszają ryzyko powikłań u kobiet z nieprawidłowym lipidogramem. Warto w tym przypadku rozważyć suplementację.
3. Witamina D. Zbadanie jej poziomu jest kluczowym elementem dieto-terapii.
4. Niedobory. Uzupełnienie w diecie niedoboru składników mineralnych tj. magnez, selen.
5. Używki. Ograniczenie spożycia kawy.
6. Składniki odżywcze. Dieta bogata w błonnik, warzywa i owoce.