Trufle karmelowe
Składniki na ok. 20 trufli:
- 200 g mieszanki dowolnych orzechów (laskowych, włoskich, nerkowca, migdałów)
- 100 g daktyli
- 100 g suszonych śliwek
- 1 łyżeczka kakao
- dodatkowo – kakao do obtoczenia trufli
Przygotowanie:
Daktyle zalej ciepłą wodą i zostaw na noc. Następnego dnia odsącz. Orzechy zmiel w blenderze. Dodaj daktyle, śliwki, kakao i wszystko zmiksuj na gładką i kleistą masę, a następnie formuj z niej niewielkie kulki – porcje odmierzaj łyżeczką do herbaty. Jeśli ciasto będzie za bardzo kleiło ci się do rąk, przemyj je. Zamiast w kakao trufle możesz obtoczyć także w wiórkach kokosowych, orzechach lub prażonych migdałach. Gotowe kulki przełóż do pojemnika i przechowuj w lodówce.
Polecamy także: