Zdrowe słodycze, które wspierają płodność + przepisy

Muffiny marchewkowo-daktylowe

Muffiny marchewkowo-daktylowe

Składniki:

  • 4 marchewki
  • 150 g daktyli
  • szklanka mleka
  • 150 ml oleju (polecamy kokosowy) [1 łyżka stołowa to 10 ml]
  • 200 g mąki owsianej (lub zmielonych płatków owsianych)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Daktyle zalej wrzątkiem na 10 minut. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Zmiksuj w blenderze daktyle z marchewką, następnie dokładnie wymieszaj z pozostałymi składnikami. Przelej do foremek* i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piecz 25-30 minut. Wyjmij i odstaw do wystygnięcia – nie wyjmuj z papilotek, zanim nie będą przestudzone.

*najlepsze będą foremki silikonowe lub metalowa blaszka do muffinków. Ciasto przed pieczeniem może wylać się z papierowych papilotek.

No Comments Yet

Leave a Reply