Domowa czekolada bez cukru
Składniki:
- 100 g oleju kokosowego
- 70 g suszonych słodkich owoców (daktyle, figi, śliwki suszone)
- 1,5 łyżki kakao lub karobu
- szczypta soli
Dodatki (według uznania)
- orzechy włoskie lub pekan
- migdały całe lub w płatkach
- suszone owoce (żurawina, rodzynki)
Przygotowanie:
Olej rozgrzej w rondelku na niewielkim ogniu. Do drugiego garnuszka włóż owoce, dodaj 70 ml wrzątku i gotuj 12 minut. Ostudź lekko i zblenduj na gładko, a następnie dodaj olej kokosowy, szczyptę soli, kakao (lub karob), zmiksuj. Do masy dodaj dodatki – orzechy wcześniej posiekaj, ale niekoniecznie na maleńkie kawałki. Całość dokładnie wymieszaj i wyłóż do niewysokiego pojemnika – dobrze jeśli czekolada będzie cienka. Wstaw do zamrażalnika na 30 minut lub 2-3 godziny do lodówki. Przechowuj w lodówce.
CZY WIESZ, ŻE:
Karob to mączka chleba świętojańskiego. Roślina ta wyglądem i smakiem przypomina kakao i może być stosowana jako jej zamiennik. Jest produktem bardzo odżywczym, a jednocześnie w porównaniu do czekolady karob jest o 1/3 mniej kaloryczny, ma 3 razy więcej wapnia oraz aż 7 razy mniej tłuszczu. Jest także dobrym źródłem witaminy A i witamin z grupy B, zawiera też magnez, potas, sporo błonnika i białka.