Owoce zapiekane pod owsianą kruszonką
Składniki:
- Brzoskwinie lub morele – 3-4 sztuki
- Dowolne owoce sezonowych, np. czarna porzeczka, jagody, borówki, śliwki, maliny (mogą być mrożone)
- Szklanka płatków orkiszowych lub owsianych (można wymieszać)
- 2 łyżki masła
- 3-4 łyżeczki miodu
Przygotowanie:
Brzoskwinie i morele pokrój na ósemki (można zrobić też w wersji z jabłkami). Owoce rozmroź (jeśli używasz mrożonych). Płatki zmiksuj na mąkę, dodaj miękkie masło i zblenduj. Przygotuj żaroodporne kokilki – na dno wsyp odrobinę kruszonki, na nią wyłóż owoce (do 3/4 wysokości), a następnie przykryj warstwą kruszonki. Wstaw do pieca nagrzanego do 180 stopni i zapiekaj przez 30 minut – sprawdzając od czasu do czasu, czy wierzch się nie przypieka za bardzo. Po wyjęciu odstaw na chwilę do przestudzenia, podawaj lekko ciepłe z odrobiną miodu.