Muffiny marchewkowo-daktylowe
Składniki:
- 4 marchewki
- 150 g daktyli
- szklanka mleka
- 150 ml oleju (polecamy kokosowy) [1 łyżka stołowa to 10 ml]
- 200 g mąki owsianej (lub zmielonych płatków owsianych)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Daktyle zalej wrzątkiem na 10 minut. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Zmiksuj w blenderze daktyle z marchewką, następnie dokładnie wymieszaj z pozostałymi składnikami. Przelej do foremek* i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piecz 25-30 minut. Wyjmij i odstaw do wystygnięcia – nie wyjmuj z papilotek, zanim nie będą przestudzone.
*najlepsze będą foremki silikonowe lub metalowa blaszka do muffinków. Ciasto przed pieczeniem może wylać się z papierowych papilotek.