Brownie z czarnej fasoli
Składniki:
- puszka czarnej lub czerwonej fasoli
- 3 jajka
- 6 łyżek ciemnego kakao
- szklanka suszonych daktyli (odmiany „świeże”: MEDJOOL: 8 sztuk, odmiana JUICY: 12 sztuk)
- dojrzały banan
- płaska łyżeczka sody (lub proszku do pieczenia)
- łyżka jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
- opcjonalnie: łyżeczka cynamonu, łyżeczka kawy zbożowej, posiekane orzechy
Na wierzch można zrobić polewę czekoladową, posypać płatkami migdałowymi, udekorować orzechami.
Przygotowanie:
Daktyle (jeśli używasz suszonych) namocz w gorącej wodzie przez 20-30 minut. Do kielicha blendera wbij całe jajka, dodaj daktyle – zmiksuj. Następnie wsyp kakao oraz cynamon i kawę (jeśli używasz) – zmiksuj i dodaj fasolę, proszek do pieczenia – wymieszaj i zmiksuj. Następnie dodaj banana – dokładnie zmiksuj, aż uzyskasz gładką masę. Dodaj jogurt – zmiksuj. Przelej do foremki keksowej i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz nie dłużej niż 25-30 minut – ciasto osiągnie odpowiednią konsystencję, stygnąc. Dłuższe pieczenie może spowodować, że zamiast konsystencji lekko ciągnącego się brownie, stanie się „suchym” murzynkiem. Idealnie smakuje z podgrzaną konfiturą wiśniową lub malinową, owocami czy łyżką serka waniliowego.
CZY WIESZ, ŻE:
Czarna fasola to bardzo dobre źródło witamin – zwłaszcza z grupy B, w tym kwasu foliowego – oraz soli mineralnych (m.in. miedzi, wapnia, potasu, cynku), bogactwo błonnika, kwasów omega-3. Czarna fasola korzystnie wpływa na nerki i pęcherz moczowy oraz funkcje rozrodcze.