Masz Hashimoto? Dietetyk odpowiada, co jeść, a czego unikać (+jadłospis)

białko – 20 proc., węglowodany – 50 proc., tłuszcze – 30 proc.

Śniadanie: Omlet z płatkami owsianymi i papryką + szklanka wody z cytryną

Składniki:

  • 120 g jaj kurzych całe (2 sztuki)
  • 40 g płatków owsianych (4 łyżki)
  • 10 g oliwy z oliwek (1 łyżka)
  • 150 g papryki czerwonej (1/2 sztuki)
  • 25 g rukoli (garść)

443 kcal, białko – 20 proc., węglowodany – 29 proc.,tłuszcze – 51 proc.

Przygotowanie: Jajka wbić do miseczki, doprawić ziołami, pieprzem i szczyptą soli, dokładnie rozmieszać. Dodać płatki owsiane, całość wymieszać i wylać na dobrze rozgrzaną patelnię skropioną oliwą. Gdy omlet się zetnie przewrócić na drugą stronę. Podać z paskami papryki i ulubioną sałatą.

Drugie śniadanie: Kanapki z szynką i awokado + szklanka wody

Składniki:

  • 80 g chleba graham (2 kromki)
  • 40 g szynki delikatesowej z kurczaka (2 plastry)
  • 100 g papryki czerwonej (1/3 sztuki)
  • 30 g awokado (1/4 sztuki)

302 kcal, białko – 21 proc., węglowodany – 53 proc.,tłuszcze – 26 proc.

Przygotowanie: Awokado z papryką blendujemy. Pastą smarujemy chleb, nakładamy szynkę.

Obiad: Makaron z krewetkami i warzywami

Składniki:

  • 100 g krewetek (ok. 10 sztuk)
  • 60 g makaronu ryżowego/kukurydzianego
  • 50 g soku z limonki (5 łyżek)
  • 10 g oliwy z oliwek (1 łyżka)
  • 300 g cukinii (1/2 sztuki)
  • 150 g papryki czerwonej (1/2 sztuki)
  • 90 g marchwi (1 sztuka)

527 kcal, białko – 27 proc., węglowodany – 52 proc.,tłuszcze – 21 proc.

Przygotowanie: Warzywa pokroić w słupki, grillować na patelni skropionej oliwą. Krewetki oczyścić, sparzyć wrzątkiem, doprawić imbirem i sokiem z połowy limonki. Drugą połowę limonki pokroić w półplasterki. Krewetki grillować z warzywami (po kilka minut z obu stron). Następnie dodać ugotowany makaron i pozostałą limonkę. Całość doprawić pieprzem i szczyptą soli.

Podwieczorek: Jogurt z kawałkami banana

Składniki:

  • 180 g jogurtu naturalnego, 2 proc. tłuszczu (1 opakowanie)
  • 120 g banana (1 sztuka)

222 kcal, białko – 16 proc., węglowodany – 68 proc.,tłuszcze – 16 proc.

Przygotowanie: Banana pokroić na mniejsze cząstki. Wymieszać z jogurtem.

Kolacja: Kanapki z hummusem, ogórkiem i papryką + szklanka wody

Składniki:

  • 20 g hummusu (2 łyżki)
  • 40 g ogórka (8 plasterków)
  • 80 g chleba graham (2 kromki)
  • 50 g papryki (5 słupków)

256 kcal, białko – 13 proc., węglowodany – 63 proc.,tłuszcze – 25 proc.

Przygotowanie: Przygotować hummus według poniższego przepisu. Następnie smarujemy nim chleb i układamy na górze paprykę i ogórka.

Doskonały, klasyczny humus!1 łyżeczka to około 40 kcalBiałko: 0,9gTłuszcze: 4,2gWęglowodany: 1,5gSkładniki – 1…

Opublikowany przez Za słodko za słono – Poradnia Dietetyczna 14 maja 2016


Aleksandra Kołodziejczak – dietetyk, edukator programu Zdrowo Jemy Zdrowo Rośniemy, założycielka bloga www.zaslodko-zaslono.pl.

Poprzez zdobytą wiedzę z zakresu dietetyki oraz pasji do gotowania pomaga osobom w różnych dolegliwościach zdrowotnych, z nadmierną masą ciała oraz rodzicom małych niejadków. Współpracuje również z fundacją „Świadoma Mama”, gdzie podczas warsztatów udziela porad oraz wygłasza krótkie prelekcje na temat zdrowego odżywiania.

 

No Comments Yet

Leave a Reply