Dieta z niskim indeksem glikemicznym przy niedoczynności tarczycy i Hashimoto

1700 kcal, białka: 22 proc., tłuszcze: 28 proc., węglowodany: 50 proc.

Śniadanie: Omlet z warzywami

423 kcal, B: 22 proc, T: 43 proc, W: 36 proc.

Składniki:

  • 120 g jajek kurzych, całych (2 sztuki)
  • 40 g płatków owsianych (4 łyżki)
  • 90 g ogórka (1/2 sztuki)
  • 120 g papryki czerwonej (1/2 sztuki)
  • 140 g pomidora (1 sztuka)
  • 5 g oliwy z oliwek (1 łyżeczka)

Przygotowanie: Jajka roztrzepać, dodać płatki owsiane. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy wylać przygotowaną masę. Smażyć na małym ogniu po kilka minut z każdej strony.

Drugie śniadanie: Kanapki z awokado, szynką i twarogiem

295 kcal, B: 21 proc., T: 28 proc., W: 52 proc.

Składniki:

  • 80 g chleba graham (2 kromki)
  • 35 g awokado (1/4 sztuki)
  • 20 g szynki delikatesowej z kurczaka (1 plasterek)
  • 40 g papryki czerwonej (6 słupków)
  • 20 g sera twarogowego półtłustego (1 plaster)

Obiad: Pierś z indyka w ziołach z ryżem i surówką z marchwi surowej

421 kcal, B: 29 proc., T: 13 proc., W: 58 proc.

Składniki:

  • 75 g ryżu dzikiego (3/4 woreczka)
  • 150 g surówki z marchwi (salaterka)
  • 150 g mięsa z piersi indyka, bez skóry (1 średni filet)

Przygotowanie: Pierś z indyka przyprawić ulubionymi ziołami (np. oregano, tymianek, curry, bazylia, słodka papryka). Zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku przez 20 minut w temp. 180 st. C. ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Marchew zetrzeć na tarce.

Podwieczorek: Jogurt z pomarańczą i orzechami

278 kcal, B: 16 proc., T: 29 proc., W: 55 proc.

Składniki:

  • 180 g jogurtu naturalnego, 2 proc. tłuszczu (1 opakowanie)
  • 8 g orzechów brazylijskich (2 sztuki)
  • 270 g pomarańczy (1 sztuka)

Przygotowanie: Do jogurtu dodać pokrojone kawałki pomarańczy oraz rozdrobnione orzechy.

Kolacja: Kanapki z makrelą i ogórkiem

271 kcal, B: 23 proc., T: 25 proc., W: 52 proc.

Składniki:

  • 40 g makreli wędzonej (1/4 wędzonej makreli)
  • 60 g ogórka kiszonego (1 sztuka)
  • 80 g chleba graham (2 kromki)

Aleksandra Kołodziejczak – dietetyk, edukator programu Zdrowo Jemy Zdrowo Rośniemy, założycielka bloga www.zaslodko-zaslono.pl.

Poprzez zdobytą wiedzę z zakresu dietetyki oraz pasji do gotowania pomaga osobom w różnych dolegliwościach zdrowotnych, z nadmierną masą ciała oraz rodzicom małych niejadków. Współpracuje również z fundacją „Świadoma Mama”, gdzie podczas warsztatów udziela porad oraz wygłasza krótkie prelekcje na temat zdrowego odżywiania.


Polecamy także: 

No Comments Yet

Leave a Reply