Dieta dr Dąbrowskiej w trakcie starań o ciążę – czy warto ją stosować?

Przykładowy jadłospis redukcyjny na 1800 kcal

1800 kcal, białko – 20 proc., węglowodany – 52 proc.,tłuszcze – 28 proc.

Śniadanie: Kanapki z szynką + koktajl

  • 80 g chleba mieszanego, słonecznikowego (2 kromki)
  • 120 g malin ( szklanka)
  • 40 g szynki z indyka (2 plastry)
  • 10 g masła śmietankowego (1 łyżka)
  • 250 g mleka spożywczego, 1,5 proc. tłuszczu (3/4 szklanki)
  • 70 g czarnych jagód (1/2 szklanki)​

446 kcal, białko – 19 proc., węglowodany – 50 proc.,tłuszcze – 31 proc.

Przygotowanie: Chleb posmarować masłem, nałożyć plasterki szynki. Maliny i jagody dodać do mleka. Zblendować.

Drugie śniadanie: Zielony sok

  • 50 g szpinaku (2 garści)
  • 50 g jarmużu (2 garści)
  • 240 g pomarańczy (1 sztuka)
  • 10 g miodu pszczelego (1 łyżka)
  • 120 g banana (1 sztuka)

283 kcal, białko – 9 proc., węglowodany – 86 proc.,tłuszcze – 5 proc.

Przygotowanie: Szpinak i jarmuż umyć, pomarańczę obrać, pokroić na kawałki, dodać do jarmużu i
szpinaku. Wkroić banana. Całość zalać wodą (ok. 200 ml). Zblendować na gładką masę.

Obiad: Spaghetti z mięsem i sosem pomidorowym + sok marchew-jabłko

  • 40 g makaronu spaghetti
  • 300 g pomidorów w puszce (1 puszka)
  • 10 g oliwy z oliwek (1 łyżka)
  • 30 g cebuli (1/3 sztuki)
  • 200 g soku marchwiowo-jabłkowego (3/4 szklanki)
  • 150 g mięsa z piersi indyka (mielone​)

501 kcal, białko – 30 proc., węglowodany – 47 proc.,tłuszcze – 23 proc.

Przygotowanie: Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać
posiekaną cebulkę, podsmażyć przez kilka minut. Następnie podsmażyć mięso przez kilka minut. Do
mięsa dodać pomidory z puszki, gotować ok. 15 minut, aż woda odparuje z pomidorów. Doprawić
szczyptą soli i cukru oraz octem balsamicznym. Podawać ze szklanką soku.

Podwieczorek: Talerz przekąsek

  • 40 g sera typu „Feta” (2 plastry)
  • 200 g soku wielowarzywnego (3/4 szklanki)
  • 100 g pomidorków koktajlowych (5 sztuk)
  • 24 g oliwek zielonych marynowanych (6 sztuk)
  • 60 g ogórków kiszonych (1 sztuka)

188 kcal, białko – 23 proc., węglowodany – 28 proc.,tłuszcze – 49 proc.

Kolacja: Sałatka z łososiem

  • 40 g łososia wędzonego (mały kawałek)
  • 10 g oliwy z oliwek (1 łyżka)
  • 10 g musztardy (1 łyżka)
  • 50 g szpinaku (2 garści)
  • 10 g miodu pszczelego (1 łyżka)
  • 30 g kukurydzy konserwowej (3 łyżki)
  • 200 g pomidorków koktajlowych (10 sztuk)
  • 30 g kaszy jęczmiennej pęczak (2 łyżki)​

365 kcal, białko – 16 proc., węglowodany – 46 proc.,tłuszcze – 38 proc.

Przygotowanie: Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Na liście szpinaku wyłożyć
ugotowaną kaszę, kawałki łososia, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i kukurydzę. Sos: miód,
oliwę i musztardę połączyć razem – wymieszać.​


Aleksandra Kołodziejczak – dietetyk, edukator programu Zdrowo Jemy Zdrowo Rośniemy, założycielka bloga www.zaslodko-zaslono.pl.

Poprzez zdobytą wiedzę z zakresu dietetyki oraz pasji do gotowania pomaga osobom w różnych dolegliwościach zdrowotnych, z nadmierną masą ciała oraz rodzicom małych niejadków. Współpracuje również z fundacją „Świadoma Mama”, gdzie podczas warsztatów udziela porad oraz wygłasza krótkie prelekcje na temat zdrowego odżywiania.


Polecamy także:

Płodna dieta odchudzająca? Sprawdź te desery – słodkie i niskokaloryczne

No Comments Yet

Leave a Reply