Przykładowy jadłospis redukcyjny na 1800 kcal
1800 kcal, białko – 20 proc., węglowodany – 52 proc.,tłuszcze – 28 proc.
Śniadanie: Kanapki z szynką + koktajl
- 80 g chleba mieszanego, słonecznikowego (2 kromki)
- 120 g malin ( szklanka)
- 40 g szynki z indyka (2 plastry)
- 10 g masła śmietankowego (1 łyżka)
- 250 g mleka spożywczego, 1,5 proc. tłuszczu (3/4 szklanki)
- 70 g czarnych jagód (1/2 szklanki)
446 kcal, białko – 19 proc., węglowodany – 50 proc.,tłuszcze – 31 proc.
Przygotowanie: Chleb posmarować masłem, nałożyć plasterki szynki. Maliny i jagody dodać do mleka. Zblendować.
Drugie śniadanie: Zielony sok
- 50 g szpinaku (2 garści)
- 50 g jarmużu (2 garści)
- 240 g pomarańczy (1 sztuka)
- 10 g miodu pszczelego (1 łyżka)
- 120 g banana (1 sztuka)
283 kcal, białko – 9 proc., węglowodany – 86 proc.,tłuszcze – 5 proc.
Przygotowanie: Szpinak i jarmuż umyć, pomarańczę obrać, pokroić na kawałki, dodać do jarmużu i
szpinaku. Wkroić banana. Całość zalać wodą (ok. 200 ml). Zblendować na gładką masę.
Obiad: Spaghetti z mięsem i sosem pomidorowym + sok marchew-jabłko
- 40 g makaronu spaghetti
- 300 g pomidorów w puszce (1 puszka)
- 10 g oliwy z oliwek (1 łyżka)
- 30 g cebuli (1/3 sztuki)
- 200 g soku marchwiowo-jabłkowego (3/4 szklanki)
- 150 g mięsa z piersi indyka (mielone)
501 kcal, białko – 30 proc., węglowodany – 47 proc.,tłuszcze – 23 proc.
Przygotowanie: Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać
posiekaną cebulkę, podsmażyć przez kilka minut. Następnie podsmażyć mięso przez kilka minut. Do
mięsa dodać pomidory z puszki, gotować ok. 15 minut, aż woda odparuje z pomidorów. Doprawić
szczyptą soli i cukru oraz octem balsamicznym. Podawać ze szklanką soku.
Podwieczorek: Talerz przekąsek
- 40 g sera typu „Feta” (2 plastry)
- 200 g soku wielowarzywnego (3/4 szklanki)
- 100 g pomidorków koktajlowych (5 sztuk)
- 24 g oliwek zielonych marynowanych (6 sztuk)
- 60 g ogórków kiszonych (1 sztuka)
188 kcal, białko – 23 proc., węglowodany – 28 proc.,tłuszcze – 49 proc.
Kolacja: Sałatka z łososiem
- 40 g łososia wędzonego (mały kawałek)
- 10 g oliwy z oliwek (1 łyżka)
- 10 g musztardy (1 łyżka)
- 50 g szpinaku (2 garści)
- 10 g miodu pszczelego (1 łyżka)
- 30 g kukurydzy konserwowej (3 łyżki)
- 200 g pomidorków koktajlowych (10 sztuk)
- 30 g kaszy jęczmiennej pęczak (2 łyżki)
365 kcal, białko – 16 proc., węglowodany – 46 proc.,tłuszcze – 38 proc.
Przygotowanie: Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Na liście szpinaku wyłożyć
ugotowaną kaszę, kawałki łososia, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i kukurydzę. Sos: miód,
oliwę i musztardę połączyć razem – wymieszać.
Aleksandra Kołodziejczak – dietetyk, edukator programu Zdrowo Jemy Zdrowo Rośniemy, założycielka bloga www.zaslodko-zaslono.pl.
Poprzez zdobytą wiedzę z zakresu dietetyki oraz pasji do gotowania pomaga osobom w różnych dolegliwościach zdrowotnych, z nadmierną masą ciała oraz rodzicom małych niejadków. Współpracuje również z fundacją „Świadoma Mama”, gdzie podczas warsztatów udziela porad oraz wygłasza krótkie prelekcje na temat zdrowego odżywiania.
Polecamy także:
Płodna dieta odchudzająca? Sprawdź te desery – słodkie i niskokaloryczne