Staracie się o dziecko i nie wiecie, jak powinna wyglądać wasza dieta? W książce „Zielona kuchnia 24/7” znajdziecie ponad 100 szybkich, łatwych i niebanalnych przepisów na potrawy z zielonych warzyw. Taka dieta jest nie tylko zdrowa, ale również wspiera waszą płodność.
„Zielona kuchnia 24/7” to książka, w której każdy znajdzie coś dla siebie. 100 pysznych przepisów zachęca, by wypróbować zdrową i wegańską kuchnię. To idealny sposób na poprawienie funkcjonowania organizmu osób, które starają się o dziecko. Dzięki niej nie tylko zajdziesz w ciążę, ale również przyspieszysz metabolizm, oczyścisz organizm oraz poprawisz wygląd swojej cery.
„Zielone warzywa liściaste i wiele innych zielonych jarzyn to nie tylko jedne z najbardziej odżywczych pokarmów, jakie można nabyć w sklepach. Są też bardzo uniwersalne. Kiedy włączysz smoothie do swojej diety, pozycja ta nie opuści już twojego menu” – zachęca autorka książki, Jessica Nadel, pasjonatka zdrowej, lokalnej kuchni, opartej na daniach roślinnych.
Dieta propłodnościowa. Czemu jeść zielone?
„Kiedy podglądam zawartość czyjegoś koszyka, zauważam, że każdy zapełnia go zieleniną. Trudno dziś przejść obojętnie obok targów, straganów czy większego warzywniaka, nie zauważywszy różnego rodzaju zielonych warzyw – wszelakiego rodzaju zapakowanych sałat, główek kapusty, kiełków, brokułów, boćwiny, cukinii i wielu innych. Wraz z wciąż kiełkującą modą na zdrowe odżywianie zielenina staje się obowiązkową pozycją.
Mimo to wielu ludzi zjada jedynie jedną czy dwie porcje warzyw dziennie, ograniczając się do sałatki lub przystawki” – podkreśla Nadel i propaguje dietę, która jest dobra dla wszystkich.
Książka to nie tylko zbiór przepisów na dania. Znajdują się w niej również przepisy na pyszne i zdrowe desery. Ponadto, autorka szczegółowo opisuje poszczególne warzywa i rozpisuje, jakie witaminy i mikroelementy zawierają.
„Czy to śniadanie, lunch, kolacja, niedzielna kawa z przyjaciółmi czy rodzinne święto, sprawię, że zawsze będziesz miał na nie pomysł. W „Zielone 24/7” odnajdziesz przepisy na podanie dobrze znanych i sprawdzonych, ulubionych warzyw, takich jak szpinak, jarmuż czy liście buraka. Mam także nadzieję, że odkryjesz w sobie miłość do mniej popularnych przedstawicieli zieleniny. Wszystkie przepisy na dania, zamieszczone tutaj, zaliczają się do receptur kuchni wegańskiej i są przepyszne. Co więcej, wiele z nich to potrawy bezglutenowe” – zachęca autorka.
Dlatego jeśli staracie się o dziecko i zależy wam na szybkim osiągnięciu ciąży, to warto spróbować zazielenić swój talerz. Podane przez autorkę przepisy są pełnowartościowe i będą idealną pomocą dla szukających pomysłu na danie przyszłych rodziców.
Książka nie tylko dla osób wege. Zapraszam mięsożerców
Autorka podkreśla, że z jej przepisów mogą korzystać również osoby, które w swojej diecie spożywają także mięso i ryby. Każde z tych dań można o nie urozmaicić, tworząc najlepszą wersję dania idealnego dla siebie.
Nasze ulubione i sprawdzone przepisy z tej książki to min. samosy i burritos z groszkiem, frytki z polenty z pesto z pikantnym sosem aioli, wspomniane ciasto z cytryny i pietruszki na bazie oliwy z oliwek, ale także boskie pieczone słodkie ziemniaki nadziewane brokułem, boćwiną i hummusem oraz absolutnie obłędne czekoladowe smoothie.