Przepisy na zdrowe dania z grilla dla starających się o dziecko

Szaszłyki z pieczarkami z sosem jogurtowo-koperkowym 

78 kcal, białko – 45 proc., tłuszcze – 22 proc., węglowodany – 33 proc.

Składniki:

  • pieczarki (15-20 sztuk)
  • 50 g jogurtu naturalnego (5 łyżek)
  • 4 g czosnku (1 ząbek)
  • 20 g koperku (2 łyżki drobno posiekanego)

Przygotowanie: Na wykałaczkę nadziewamy w całości duże pieczarki, grillujemy ok. 10-15 min. Sos – do jogurtu naturalnego dodajemy drobno posiekany czosnek oraz posiekany koperek. Mieszamy, doprawiamy szczyptą soli i pieprzem.

Szaszłyki z łososia

486 kcal, białko – 32 proc., tłuszcze – 44 proc., węglowodany – 24 proc.

Składniki:

  • 150-200 g łososia (średni filet)
  • 240 g żółtej papryki (1 sztuka)
  • 240 g czerwonej papryki (1 sztuka)
  • 240 g zielonej papryki (1 sztuka)
  • 200 g mini pomidorków cherry (10 sztuk)
  • 30 ml soku z cytryny (3 łyżki)
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, ulubione przyprawy

Przygotowanie: Papryki i łososia kroimy na kawałki, tak by nie były za duże, ani za małe na szaszłyki. Nabijamy naprzemiennie wszystkie składniki, układamy na tackach aluminiowych, skrapiamy delikatnie oliwą i grillujemy ok. 15-20 minut.

Grillowany bakłażan z serem Feta

209 kcal, białko – 15 proc., tłuszcze – 60 proc., węglowodany – 25 proc.

Składniki:

  • 240 g bakłażanu (1 sztuka)
  • 30 g kostki sera Feta (1/3 kostki)
  • 4 g czosnku (1 ząbek)

Przygotowanie: Bakłażana pokroić wzdłuż w plastry, posmarować niewielką ilością oliwy z oliwek, natrzeć ulubionymi ziołami, skropić octem balsamicznym i sokiem z cytryny. Tak przygotowanego pozostawić na ok. 40 min. Po tym czasie bakłażany grillować, aż będą mocno podpieczone na brzegach. W międzyczasie robimy farsz. Fetę, jogurt, sól, pieprz, czosnek mieszamy na gładką masę. Gdy bakłażan się zgrilluje i wystygnie, smarujemy przygotowanym farszem.

Grillowana pierś z indyka w jogurtowo-ziołowej marynacie

162 kcal, białko – 77 proc., tłuszcze – 12 proc., węglowodany – 11 proc.

Składniki:

  • 150 g piersi z indyka (1 średni filet)
  • 4 g czosnek (1 ząbek)
  • 50 g jogurtu naturalnego (5 łyżek)
  • zioła: bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn, papryka słodka

Przygotowanie: Pierś z indyka natrzeć solą, czosnkiem i pieprzem, następnie przełożyć do miseczki z jogurtem i ziołami i pozostawić na 20 minut. Po tym czasie przełożyć pierś z indyka zamarynowaną w jogurcie i ziołach na folię aluminiową, zawinąć i przełożyć na grilla. Grillować ok. 20 minut.


Aleksandra Kołodziejczak – dietetyk, edukator programu Zdrowo Jemy Zdrowo Rośniemy, założycielka bloga www.zaslodko-zaslono.pl.

Poprzez zdobytą wiedzę z zakresu dietetyki oraz pasji do gotowania pomaga osobom w różnych dolegliwościach zdrowotnych, z nadmierną masą ciała oraz rodzicom małych niejadków. Współpracuje również z fundacją „Świadoma Mama”, gdzie podczas warsztatów udziela porad oraz wygłasza krótkie prelekcje na temat zdrowego odżywiania.


Polecamy także:

No Comments Yet

Leave a Reply