Jak planować posiłki, gdy starasz się o dziecko? Przykładowy jadłospis i przepisy.

Przykładowy jadłospis na jeden dzień – 1700 kcal

ŚNIADANIE 08:00 – 10 min | 302 kcal, białko 19.9 g, węglowodany 17 g, tłuszcz 15.1 g

Omlet z warzywami 

Składniki:

  • jajko 120 g, (2 sztuki),
  • roszponka 50 g, (2 garście),
  • oliwa z oliwek 5 g, (0.5 łyżek),
  • papryka czerwona słodka 115 g, (0.5 sztuk),
  • fasola czerwona Kidney 12 g, (1 łyżka).

Przygotowanie: Przygotować omlet z 2 jaj, łyżki mleka oraz pokrojonej w kostkę papryki. Przygotowaną masę wylać na patelnię. Smażyć z obu stron. Kiedy będzie gotowy, ułożyć na nim roszponkę oraz dodać czerwoną fasolę.

LUNCH 11:00 – 10 min | 229 kcal, białko 7.8 g, węglowodany 23.8 g, tłuszcz 12.8 g

Sałatka z brokułów

Składniki:

  • brokuł 114 g, (1 sztuka),
  • migdały blanszowane 15 g, (1 łyżka),
  • czosnek, surowy 5 g, (1 ząbek),
  • oliwa z oliwek 5 g, (0.5 łyżek),
  • sałata rzymska 35 g, (1 liść),
  • musztarda 10 g, (0.5 łyżek),
  • mielona kurkuma 2 g, (1 łyżeczka),
  • sok z limonki 6 g, (1 łyżka),
  • miód 10 g, (1 łyżeczka).

Przygotowanie: Przygotować dressing – oliwę, czosnek, kurkumę, musztardę, limonkę, miód, sól i pieprz wymieszać i odstawić na czas przygotowywania dania. Brokuły podzielić na różyczki, ugotować w lekko osolonej wodzie. Na suchej patelni podprażyć migdały, wyłożyć brokuły na liście sałaty.

OBIAD 14:00 – 30 min | 524 kcal, białko 41.1 g, węglowodany 53 g, tłuszcz 17.6 g

Dorsz w koperku na parze z dzikim ryżem i brokułami

Składniki:

  • dorsz, filet 150 g,
  • dziki ryż 50 g,
  • koper 18 g Brokuł 114 g,
  • oliwa z oliwek 10 g,
  • sezam 10 g, (1 łyżka),
  • pomidor czerwony 100 g,
  • sok z cytryny 5 g,
  • czarny pieprz 2 g,
  • sól 1 g.

Przygotowanie: Filet z dorsza oczyścić, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem oraz posypać posiekanym koperkiem. Gotować na parze przez 15-20 minut. Ryż i brokuły również ugotować na parze. Brokuły skropić olejem. Całość posypać sezamem. Przystroić pomidorkami koktajlowymi.

PRZEKĄSKA 17:00 – 5 min | 307 kcal, białko 11.5 g, węglowodany 70.7 g, tłuszcz 2.33 g

Koktajl owocowy z pietruszką

Składniki:

  • pomarańcza 239 g, (1 sztuka),
  • banan 120 g, (1 sztuka),
  • natka pietruszki 30 g, (15 łyżeczek).

Przygotowanie: Zblendować z dodatkiem wody – 1 pomarańczę, banana, natkę pietruszki.

KOLACJA 20:00 – 30 min | 355 kcal, białko 6.97 g, węglowodany 53 g, tłuszcz 14.9 g

Krem z dyni z pomarańczą

Składniki:

  • dynia 116 g, (1 szklanka),
  • olej rzepakowy 10 g, (1 łyżka),
  • marchew 160 g, (2 sztuki),
  • woda 1000 g, (1 litr),
  • pomarańcza 239 g, (1 sztuka),
  • nasiona słonecznika 10 g, (1 łyżka).

Przygotowanie: Dynię pokroić na kawałki i podsmażyć na łyżce oleju rzepakowego z dodatkiem 2 średnich marchewek. Przerzucić do garnka, dodać 1l wody oraz świeżo wyciśnięty sok z 2-3 pomarańczy. Przyprawić szczyptą soli, pieprzu, zielem angielskim. Gotować 15-20 min. Zblendować i posypać pestkami dyni uprażonymi na suchej patelni.


Aleksandra Kołodziejczak – dietetyk, edukator programu Zdrowo Jemy Zdrowo Rośniemy, założycielka bloga www.zaslodko-zaslono.pl.

Poprzez zdobytą wiedzę z zakresu dietetyki oraz pasji do gotowania pomaga osobom w różnych dolegliwościach zdrowotnych, z nadmierną masą ciała oraz rodzicom małych niejadków. Współpracuje również z fundacją „Świadoma Mama”, gdzie podczas warsztatów udziela porad oraz wygłasza krótkie prelekcje na temat zdrowego odżywiania.


Polecamy także:

PCOS a dieta – co powinno się jeść?

No Comments Yet

Leave a Reply