3 bezglutenowe przepisy, które warto znać:
1. Naleśniki kokosowe idealne na śniadanie
- 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy (125 ml)
- 1/3 szklanki mąki kokosowej (75 ml)
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej (15 ml)
- 1/2 łyżeczki soli morskiej (2 ml)
- 1 szklanka wody kokosowej bądź wody (250 ml)
- 2/3 szklanki dobrze wymieszanego mleka kokosowego (pełnotłustego) (150 ml)
- płynny olej kokosowy
Przygotowanie: W dużej misy wymieszaj mąkę z ciecierzycy, mąkę kokosową, skrobię ziemniaczaną i sól. Dodaj wodę kokosową i mleko kokosowe i mieszaj, aż ciasto będzie gładkie. Przykryj miskę i wstaw do lodówki na 1 godzinę. Następnie rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Zdejmij z palnika i posmaruj niewielką ilością oleju kokosowego. Zamieszaj delikatnie składniki. Wylej na patelnię 1/4 szklanki ciasta i szybko rozlej na całą powierzchnię. Smaż do momentu aż brzegi będą jasnobrązowe. Idealnym nadzieniem będzie, np. tarta gorzka czekolada, plasterki gruszki posypane cukrem kokosowym bądź w wersji na słono: podsmażone liście szpinaku i jarmużu lub tofucznica z grzybami i papryką.
2. Kotleciki z ziaren słonecznika
- 3 ząbki czosnku, grubo posiekane
- 1 puszka czerwonej fasoli, odsączonej i przepłukanej (400-425 ml)
- 3/4 szklanki ziaren słonecznika (175 ml)
- 1/2 szklanki natki pietruszki (125 ml)
- 1/4 szklanki mąki kokosowej (60 ml)
- 2 łyżeczki grubo startej skórki cytryny (10 ml)
- 1 łyżeczka wędzonej, ostrej papryki bądź papryczki chili (5 ml)
- 1/2 łyżeczki soli morskiej (2 ml)
- 1/2 szklanki wody kokosowej lub wody (125 ml)
- 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego (15 ml)
Przygotowanie: Za pomocą robota kuchennego wymieszaj czosnek, fasolę, słonecznik, pietruszkę, mąkę kokosową, skórkę cytryny, paprykę, sól i wodę; zmiksuj składniki tak, by masa była grudkowata. Odstaw na 5 minut. Uformuj grube kotleciki. Rozgrzej patelnię, dodaj trochę oleju kokosowego i na małym ogniu smaż kotleciki. Z wierzchu powinny być chrupiące, a w środku gorące. Podawaj, np. z bukietem sałat, pomidorkami koktajlowymi, skropione oliwą.
3. Proste ciasto czekoladowe
- 3 łyżki babki płesznik (45 ml)
- 3/4 szklanki mocnej, parzonej kawy (ostudzonej) lub wody (175 ml)
- 1 szklanka cukru kokosowego (250 ml)
- 1/2 szklanki płynnego oleju kokosowego (125 ml)
- 3/4 szklanki pełnotłustego mleka kokosowego (175 ml)
- 2 łyżeczki bezglutenowego ekstraktu z wanilii (10 ml)
- 2/3 szklanki mąki z ciecierzycy (150 ml)
- 1/2 szklanki naturalnego, niesłodzonego kakao (125 ml)
- 1/4 szklanki mąki kokosowej (60 ml)
- 1 i 1/2 łyżki skrobi ziemniaczanej (22 ml)
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia (5 ml)
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej (3 ml)
- 1/2 łyżeczki soli morskiej (2 ml)
Przygotowanie: W średniej misce wymieszaj babkę płesznik i kawę. Dodaj cukier kokosowy, olej kokosowy, mleko kokosowe i wanilię; odstaw na 5 minut do zgęstnienia. W dużej misce wymieszaj mąkę z ciecierzycy, kakao, mąkę kokosową, skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia i sól. Mokre składniki dodaj do suchych i wymieszaj. Równomiernie wymieszaj składniki na kwadratowej blaszce (23 cm) posmarowanej olejem kokosowym. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 50-55 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij ciasto i odstaw na kratkę na 10 minut. Wyłóż odwrócone ciasto na kratkę i pozostaw do wystygnięcia.
Przepisy wybrane z książki: „Kuchnia kokosowa – kompletna książka kucharska” Camilla V. Saulsbury
Przejście na dietę bezglutenową to duże wyzwanie. Jednym przychodzi to łatwiej, innym nieco trudniej. Efekty zdrowotne, które dzięki takiej zmianie można uzyskać są jednak niepodważalne. Dieta bezglutenowa stosowana u osób z celiakią i nietolerancją pokarmową mających trudności z poczęciem dziecka, z pewnością pozytywnie wpłynie na ich starania. Trzeba się jednak uzbroić w cierpliwość – takie zmiany nie dzieją z dnia na dzień.
Iwona Kucharska – dietetyk i coach dietetyczny. Ukończyła studia z zakresu higieny żywienia człowieka oraz kurs diet coachingu akredytowany przez Izbę Coachingu. Posiada kilkuletnie doświadczenie w pracy związanej ze zmianą sposobu żywienia oraz nawyków żywieniowych. Liczne kursy i warsztaty zakresu coachingu, psychodietetyki, psychosomatyki pozwalają jej lepiej zrozumieć zachowania ludzkie.
Fascynuje ją, jak bardzo emocje i pewne schematy zachowań wpływają na sposób jedzenia – na to ile i co zjadamy. I co najważniejsze – dlaczego? Pomaga odkryć te połączenia i osiągać założone cele. W swojej pracy pomaga innym czuć się dobrze w swoim ciele. Więcej na: dietcoaching.wroclaw.pl.