Jeśli staracie się o dziecko, to awokado jest owocem, którego nie może zabraknąć w waszej diecie. Mimo swojej kaloryczności zawiera tyle drogocennych właściwości, że chętnie polecane jest przez specjalistów.
Awokado to pękaty owoc ze sporą pestka. Nazywane jest również smaczliwką lub gruszką aligatora. Ma maślaną konsystencję i samo w sobie w smaku jest mdłe. Awokado to bomba witamin i składników mineralnych, które wpływają nie tylko na poprawę płodności, regulując gospodarkę hormonalną, ale także pracę mózgu, serca i oczu.
Awokado – dlaczego warto wdrożyć je do swojej diety?
Awokado ma świetny wpływ na organizm. Przede wszystkim obniża cholesterol i reguluje ciśnienie krwi. Choć ilość tłuszczu w 100 g awokado może nieco zniechęcać – 41 g w porównaniu z niemal zerową ilością w pozostałych owocach i warzywach, to naprawdę 41 gramów zdrowia, bo kwas oleinowy zaliczany jest do tych dobrych i prozdrowotnych i właśnie dzięki niemu inne składniki z innych produktów są lepiej przyswajalne.
Ponadto, ten zielony owoc ma mnóstwo antyoksydantów, które skutecznie poprawiają kondycję skóry, a także działają antynowotworowo (nowotwór prostaty i piersi).
Awokado wspiera kobiecą i męską płodność
Jeśli staracie się o dziecko, to warto podkreślić, że awokado zawiera witaminy z grupy B (głównie kwas foliowy), które potrzebne są zarówno w trakcie starań, jak i podczas ciąży. Specjaliści często zalecają suplementację m.in. kwasu foliowego, jednak warto wiedzieć, że awokado jest jego naturalnym źródłem i można często dostarczać go bezpośrednio za sprawą owocu.
Awokado w diecie. Idealne dla insulinoopornych
Awokado reguluje poziom cukru we krwi. Jednonienasycone tłuszcze w nim zawarte mogą wręcz odwrócić oporność na insulinę, co pomaga w regulacji poziomu cukru we krwi. Co ciekawe, awokado pomaga również w utrzymaniu stałego poziomu glukozy we krwi, dlatego to owoc obowiązkowy w diecie osób z insulinoopornością.
Awokado – jak wybrać najlepsze?
Jeśli już chcesz, aby awokado zagościło na stałe w waszej diecie, to musisz wiedzieć, jak wybrać najlepszy okaz. Często zdarza się tak, że kupując je owoc jest niedojrzały bądź przeciwnie – zbyt dojrzały. Dlatego, aby wybrać owoc nadający się bezpośrednio do jedzenia, należy wybrać taki, który pod szypułką jest jasno-zielony lub jasno-żółty bez plam i ściemnień.
UWAGA! Egzemplarz awokado, który ma ciemne, rozlane plamy będzie miał je również wewnątrz, co przełoży się na gorzki smak i nieestetyczny wygląd.
Jaką odmianę awokado wybrać: zielone czy fioletowe?
W zależności od odmiany – awokado może mieć zieloną (odmiana Fuerte), jak i ciemnofioletową (prawie czarną) skórkę (odmiana Hass). Te drugie są odrobinę mniejsze od zielonych i mają nieco grubszą skórę – dojrzałe mogą sprawiać wrażenie twardszych od dojrzałych zielonych, co warto wziąć pod uwagę przy wyborze. To, co odróżnia obie odmiany od siebie, to głównie cena – Fuerte to odmiana tańsza, ale wcale nie gorsza.
Jak przechowywać awokado: jeśli przekroimy awokado na pół i zjemy tylko połowę, wybierz tę, która nie ma pestki – połówka z pestką będzie mniej podatna na zepsucie. Żeby uniknąć naturalnego ściemnienia owocu, przed włożeniem do lodówki warto ją skropić kilkoma kroplami cytryny.
Jak obrać awokado?
Aby obrać awokado, wystarczy przeciąć owoc wzdłuż wysokości – ostrze oprze się na pestce, przekręcić i rozdzielić. Następnie za pomocą łyżki stołowej wydrążyć miąższ ze skórki.
Awokado w diecie dla starających się. Z czym je jeść?
Ze względu na swój smak awokado daje możliwość łączenia go z różnymi składnikami – dzięki temu powstają dania na słodko i na słono. Aby dobrze komponowało się w daniu, należy pamiętać, by zawsze łączyć go z wyrazistymi składnikami. Należy również pamiętać o odpowiednim przyprawieniu (dania wytrawne).
Jeśli chcecie zjeść awokado na słodko, to świetnie sprawdzi się z: żurawiną, pomarańczą, grapefruitem – generalnie cytrusami, które nadadzą przyjemnej kwaskowatości. Warto do tego dorzucić kilka podprażonych orzechów lub nasion: słonecznika czy chia.
Ponadto, awokado świetnie nadaje się również jako składnik do koktajlu, który będzie nie tylko pożywny, ale również zdrowy. To idealny przepis na dostarczenie witamin i składników mineralnych dla wszystkich starających się o dziecko.
Awokado – pasta idealna
Osoby, które dbają, aby ich dieta była pełnowartościowa i zdrowa, często stosują awokado jako zamiennik masła. Wystarczy zblendować je, doprawić solą i pieprzem i gotowe.
Dla chętnych w wersji meksykańskiej guacamole:
- czyli dodatkowo z wyciśniętym ząbkiem czosnku, odrobiną cebuli i kolendry oraz kilkoma kroplami cytryny lub limonki. Taka pasta będzie idealna do smarowania pieczywa czy słonych krakersów w formie przekąski.
A dla łasuchów: domowa nutella! Wystarczy zblendować dwa bardzo dojrzałe banany, dwa awokado, dodać cztery łyżeczki prawdziwego kakao i do smaku według uznania dosłodzić miodem. Można także dodać drobno posiekane orzechy – wedle uznania. Z takiej ilości składników powinniście uzyskać półlitrowy słoik przepysznej słodkiej pasty.