3 przepisy na proste śniadania bezglutenowe

Dieta bezglutenowa od kilku lat cieszy się dużą popularnością nie tylko wśród osób, którzy mają zdiagnozowaną celiakię. Coraz częściej z glutenu rezygnują także osoby zdrowe w myśl zasady, aby pozbyć się z diety produktów bezwartościowych i szkodzących.

Co to jest gluten?

Gluten to frakcja białek występujących w określonych zbożach: pszenicy i jej odmianach, w tym w orkiszu, w życie, w jęczmieniu oraz w owsie.

Gluten spulchnia wypieki i nadaje im sprężystości i elastyczności, dlatego tak chętnie wypieki i chleby przygotowuje się z mąk glutenowych.

Dieta bezglutenowa – dlaczego coraz więcej osób wyklucza gluten?

Białka glutenowe powodują i nasilają reakcje zapalne w organizmie. Według Marty Szloser i Wandy Gąsiorowskiej, autorek książki „Kuchnia polska bez pszenicy” zboża glutenowe zawierają tzw. opidy pokarmowe, czyli substancje uzależniające mózg człowieka. To one powodują zwiększone łaknienie na bułki, pizzę, ciasto i ciasteczka. Jeśli połączyć gluten z uzależniającym cukrem to otrzymujemy produkty „po który sama ręka sięga”. Dlatego tak wiele osób ma problem, aby zjeść 3 ciastka i schować opakowanie.

Nietolerancja glutenu nazwana jest epidemią XXI w.

Problem z glutenem polega nad wytwarzaniu genetycznie zmodyfikowanej pszenicy, która zawiera znacznie więcej glutenu niż samopsza i płaskurka, czyli tradycyjne, dawne odmiany pszenicy. Dlatego właśnie argument wielu ludzi „kiedyś się jadło pszenicę i nikt nie narzekał” jest nietrafiony. Współczesna żywność a jedzenie sprzed 50 lat to zupełnie inne produkty. Ponadto obecnie je się nawet o 300% więcej glutenu niż 40-50 lat temu. Niestety nie idzie to w parze ze zdolnościami organizmu do trawienia glutenu.

Objawy nadwrażliwości na gluten to: ból głowy, ból brzucha, wzdęcia, biegunka, zaparcia, anemia, uczucie zmęczenia.

Gluten jest jednym z najpopularniejszych alergenów pokarmowych.

Dieta bezglutenowa a niepłodność

Według badań kobiety zmagające się z niepłodnością, chorują na celiakię 3 razy częściej niż kobiety zdrowe. Ponadto, celiakia występuje 6 razy częściej u kobiet z nieznaną przyczyną niepłodności.

Ograniczenie glutenu w diecie ma pozytywny wpływ na zdrowie także z uwagi na wykluczenie z diety produktów małowartościowych i mocno przetworzonych, np. ciastek, białego pszennego pieczywa itp.

Lekarze powtarzają, że osoby zdrowe nie powinny zupełnie wykluczać glutenu, gdyż może rozwinąć się u nich nieceliakalna nietolerancja glutenu. Zdrowa dieta opiera się na różnorodności, dlatego wskazane jest, aby zminimalizować gluten w diecie, ale nie wykluczać go całkowicie.

>> Więcej o diecie bezglutenowej i jej wpływie na płodność tutaj: https://plodnosc.pl/dieta-bezglutenowa-sposobem-na-ciaze-czy-jest-idealna-dla-ciebie-przepisy/<<

3 przepisy na proste śniadanie bez glutenu

Gofry z mąki ryżowej

Składniki:

80 g mąki ryżowej

40 g mąki gryczanej

40 g skrobi kukurydzianej

20 g mąki ziemniaczanej

30 g ksylitolu

200 ml mleka

2 jajka

2 łyżki oleju ryżowego

½ łyżeczki sody oczyszczonej

Wykonanie:

Jajka zmiksować z ksylitolem. Dodać mleko, olej, wymieszać. Na końcu dodać mąki i skrobię oraz sodę. Zmiksować. Wlewać ciasto na rozgrzaną gofrownicę. Gofry będą chrupiące od zewnątrz i miękkie w środku

Tofucznica z pomidorami i szczypiorkiem (bez jajek)

Składniki:

200 g tofu

1 duży pomidor bez skórki

½ cebuli

Pęczek szczypiorku

1 łyżeczka oregano

Po ½ łyżeczki curry, kozieradki i słodkiej papryki,

Szczypta kurkumy

Pieprz, sól, oliwa z oliwek, sok z cytryny

Wykonanie:

Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwę na patelni. Dodać pokrojonego pomidora i chwilę podsmażać. Dodać pokruszone palcami tofu, posypać przyprawami, wymieszać. Skropić sokiem z cytryny a na końcu dodać posiekany szczypiorek.

Pasta z bobu i pestek dynii

Składniki:

300 g bobu

50 g pestek dyni

Pęczek natki pietruszki

1 mały ząbek czosnku

3 łyżki oliwy

Po ½ łyżeczki mielonej kozieradki i cząbru

Pieprz, sól, sok z cytryny

Wykonanie:

Bób ugotować do miękkości, obrać ze skórki. Obrać czosnek. Wszystkie składniki zblendować i doprawić. Dodawać oliwy bądź wody do uzyskania pożądanej płynności.

No Comments Yet

Leave a Reply