Planowanie posiłków jest problematyczne dla wielu kobiet – wymaga dyscypliny, cierpliwości i czasu. Szczególnie podczas starań o dziecko, gdy powinnaś jeść zdrowo i regularnie, bardzo przydaje się z góry określony jadłospis i przygotowane dania.
6 wskazówek, jak planować posiłki
Jak można sobie ułatwić planowanie posiłków oraz ich przygotowanie? Oto kilka skutecznych metod, które można wprowadzić od zaraz w życie. Dzięki nim odciążycie grafik obowiązków, co sprawi, że nie tylko zyskacie na czasie, ale również wspomożecie swoje starania o dziecko.
1. Dobry plan. Ważne jest zaplanować sobie posiłki z kilkudniowym wyprzedzeniem, dzięki temu nie będzie trzeba zastanawiać się: „Co dziś ugotować na obiad?”.
2. Lista zakupów. Po co jeździć kilka razy w tygodniu i robić zakupy, skoro możemy przygotować sobie listę na cały tydzień. Dzięki takiemu rozwiązaniu oszczędza się dużo czasu w tygodniu, który można wykorzystać w lepszy sposób.
3. Gotuj na dwa dni. To kolejne rozwiązanie, które pozwoli oszczędzić czas spędzany w kuchni.
4. Przygotuj drugie śniadanie i podwieczorek. To dwa posiłki w ciągu dnia, które są najczęściej pomijane, właśnie ze względu na to, że przebywa się poza domem. Drugie śniadanie często stanowi batonik lub drożdżówka, które nie są wartościowymi produktami. Dlatego zalecam, aby dzień wcześniej przygotować np. sałatkę lub koktajl czy kanapkę do pracy i rozłożyć to na dwa posiłki. Dzięki temu nie będzie trzeba nosić ze sobą dwóch pudełek – na drugie śniadanie i podwieczorek, a wystarczy jedno podzielone na dwa posiłki.
5. Sytuacje awaryjne. Czasami zdarza się, że zapomnimy zabrać drugiego śniadania – a to zaspaliśmy, innym razem nie zdążyliśmy nic przygotować. Wówczas możemy kupić w sklepie np. banana i kefir, dodatkowo zjeść kilka orzechów (ok. 3-4 sztuki) i zdrowe drugie śniadanie gotowe! Inną dobrą alternatywą jest znalezienie dobrej piekarni, która ma w swojej ofercie świeże, robione tego samego dnia kanapki.
6. Coś słodkiego? Często po zjedzeniu posiłku nachodzi ochota, aby zjeść jeszcze coś słodkiego. Ciastka, batony czy czekolada zawierają bardzo dużo cukru oraz tłuszcze trans, które nie są najlepszym rozwiązaniem. Lepiej zdecydować się na wybór: gorzkiej czekolady, suszonych owoców (sprawdzą się np. figi, rodzynki, daktyle, morele, żurawina) bądź świeżych owoców (np. winogrona, pomarańcza, banan, jabłko czy arbuz).
Co jeść, starając się o dziecko?
Kobiety starające się o dziecko powinny również pamiętać o produktach, które są bogate w żelazo oraz kwas foliowy, nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) i witaminę E. Wybierając produkty spożywcze warto więc zwrócić uwagę na te, które je zawierają.
Źródłem żelaza są:
suszone morele, suszone figi, szpinak, burak, pietruszka, czerwone mięso (nie więcej niż raz w tygodniu), pestki dyni, sezam, orzechy. Z łatwością orzechy, suszone morel czy figi możemy zabrać ze sobą do pracy i zjeść gdy poczujemy ochotę na coś słodkiego. Pestki dyni oraz sezam możemy dodać do sałatki, którą wcześniej przygotujemy w domu.
Źródłem kwasu foliowego są:
warzywa zielone brokuły, bób, szparagi, szpinak, brukselka, zielony groszek oraz otręby pszenne, migdały, żółtko jaja kurzego, pietruszka (korzeń) Dzień wcześniej do pracy można przygotować z powyższych składników pyszną sałatkę brokułową z gotowanym jajkiem i prażonymi migdałami.
Sprawdź: Cynk na płodność – jak wzbogacić dietę, aby zwiększyć szansę na potomstwo?
Źródłem NNKT są:
ryby, awokado, oleje roślinne, oliwa, pestki słonecznika, orzechy Z łatwością z powyższych produktów przygotujemy pyszną przekąskę do pracy.
Źródłem witaminy E są:
orzechy laskowe, migdały, pestki dyni, nasiona słonecznika, kiełki pszenicy, żółtka jaj Z różnego rodzaju pestek, nasion, płatków owsianych można przygotować pyszne ciasteczka zbożowe, są doskonałą pełnowartościową przegryzką w pracy.