Konserwanty, barwniki, dodatki E – coraz trudniej znaleźć żywność bez zbędnych dodatków w składzie. Jakich „E” powinno się zdecydowanie unikać, a jakie w umiarkowanych ilościach nie szkodzą? Oto lista dodatków „E”, których należy unikać w pożywieniu.
Zagęszczacze, substancje konserwujące, słodzące, czyli co kryje się w dodatkach „E”?
Wyróżnia się 5 głównych grup dodatków”E”
- E100- E199 – Barwniki
- E200-E299 – Konserwanty
- E300-E399 – Przeciwutleniacze (antyoksydanty)
- E400-E499 – Środki zagęszczające
- E500-E599 – Substancje przeciwzbrylające
- E600-E699 – Wzmacniacze smaku
- E700-E799 – Antybiotyki
- E900-E1299 – Substancje słodzące
- E1300 – E1451 – Skrobie modyfikowane
Które dodatki „E” są szkodliwe dla organizmu?
Część dodatków z grupy „E” w niewielkich dawkach jest obojętna dla organizmu i nie przyczynia się do wystąpienia niepożądanych problemów zdrowotnych. Problem pojawia się wtedy, gdy suma dodatków spożywanych w ciągu tego samego dnia przekracza normy. W takiej sytuacji potencjalnie nieszkodliwe dodatki mogą jednak mieć negatywny wpływ na zdrowie. Przeciętnemu człowiekowi ciężko skontrolować, jakie dodatki „E” spożył w ciągu dnia i na ile są one dla niego toksyczne. Dlatego codzienna dieta powinna być możliwe wolna od produktów przetworzonych na korzyść prostych, zdrowych dań. Problemy z płodnością nierzadko mają swój początek w nieprawidłowej diecie, dlatego zmiana sposobu odżywiania to pierwszy krok dla par starających się o dziecko.
Więcej o diecie podczas starań przeczytasz tutaj: https://plodnosc.pl/starania-o-dziecko/dieta-starania/
Oto lista składników, których należy unikać w pożywieniu:
E102 tartrazyna (żółcień spożywcza)
To silny alergen, który może powodować wysypkę, pokrzywkę, duszność i katar. Może powodować: depresję, nadpobudliwość, ADHD, problemy z koncentracją i pamięcią. Niewskazany dla kobiet w ciąży, gdyż może doprowadzić do przedwczesnych skurczów, a w najgorszym przypadku do poronienia.
Znajduje się w: musztardzie, miodzie, napojach owocowych, galaretkach, lodach, gotowych sosach, dżemach, a nawet makaronach.
E104 (żółć chinolinowa)
Może być powodem wystąpienia alergii, nadpobudliwości, zaburzeń koncentracji, a nawet wstrząsu anafilaktycznego! Zakazany w USA, Japonii, w Polsce nadal legalnie dodawany do pożywienia.
Znajduje się w: daniach typu instant, fast foodach, kolorowych napojach, cukierkach na kaszel, galaretkach.
E110 (żółcień pomarańczowa)
Zakazany w Finlandii i Norwegii, nadal używany w Polsce. Nadużywany może pwoodować wysypkę, pokrzywkę, bóle brzucha, nudności, wymioty, niestrawność, nadpobudliwość, dekoncentrację, a nawet guzy nerek.
Znajduje się m.in. w: pieczywie, fast foodach, produktach instant, lizakach, żelkach, kaszach, suplementach diety i w produktach aptecznych (np. syropach, tabletkach na ból gardła).
E122 (azorubina, czerwień spożywcza)
Barwnik zakazany w Szwecji, Kanadzie, Norwegii, Wielkiej Brytanii, Japonii. Na skutek spożywania tego barwnika mogą się pojawić obrzęki, alergie, astma, zapalenia skóry.
Znajduje się w: dżemach, marmoladzie wiśniowej, budyniach, galaretkach, cukierkach, polewach, jogurtach, czerwonych winach, napojach izotonicznych.
E123 (amarant)
Nasila objawy alergii i astmy, powoduje nadpobudliwość u dzieci. Może być rakotwórczy.
Znajduje się w: galaretkach, wypiekach w proszku, kawiorze, napojach alkoholowych, płatkach śniadaniowych. Zakazany w USA, Norwegii, Rosji.
E124 (czerwień koszenilowa)
Może powodować katar alergiczny, kaszel, zaburzenia koncentracji i pamięci, a nawet wystąpienie nowotworu.
Znajduje się w: mięsie, w barwnikach do jajek, galaretkach, dżemach, marmoladzie, w zupie pomidorowej, w lodach i jogurtach.
E127 (erytrozyna)
Barwnik może powodować: nadpobudliwość, trudności w nauce, objawy ADHD, nadwrażliwość na światło, czasami światłowstręt, zaburzenia metabolizmu.
Znajduje się w: owocach kandyzowanych, koktajlach wiśniowych, wiśniach, ciastach w proszku, a nawet niektórych gatunkach kiełbasy!
E129 (czerwień Allura)
Mozę być przyczyną występowania nadpobudliwości ruchowej, zaburzeń koncentracji, objawów ADHD. Zakazany w Australii, Danii, Belgii, Norwegii, w Polsce legalny.
Znajduje się w: wyrobach mięsnych, w kaszach, w napojach, w galaretkach, w herbatnikach czekoladowych i innych wyrobach cukierniczych.
E131 (błękit patentowy)
Może wywoływać silne reakcje alergiczne, zaburzenia trawienne, problemy skórne (wysypkę, pokrzywkę, świąd).
Znajduje się w: żelkach, galaretkach.
Sprawdź także, jak alergie i nietolerancje pokarmowe wpływają na płodność: https://plodnosc.pl/alergie-i-nietolerancje-pokarmowe-jakie-sa-rodzaje-i-najczestsze-objawy-oraz-jak-moga-wplywac-na-plodnosc-tlumaczy-dr-n-med-iwona-kozak-michalowska/
E132 (indygotyna)
W nadmiarze może być przyczyną wystąpienia: nadpobudliwości, problemów z koncentracją i pamięcią, zaburzeń pracy serca, a nawet wystąpienia nowotworu.
Znajduje się w: wyrobach cukierniczych, herbatnikach, lodach, wypiekach, w napojach, w barwnikach niektórych leków.
E142 (zieleń S albo też zieleń brylantowa)
Bezsenność, nadpobudliwość, zwiększenie objawów astmy oraz alergii – na to ma wpływ barwnik E142. W niektórych krajach obowiązuje zakaz jego produkcji.
Znajduje się w: galaretkach, marmoladach, lodach.
E150 (karmel)
Duże spożycie karmelu może prowadzić do problemów żołądkowych (np. zaparcia, biegunki).
Znajduje się w: ciemnym pieczywie, whisky, napojach typu cola, słodyczach (lodach, cukierkach, czekoladzie)
E151 (czerń brylantowa)
Powoduje objawy ADHD, nadpobudliwość, mocne objawy alergii i astmy, zaburzenia pracy nerek i problemy jelitowe.
Znajduje się w: jogurtach, ajerkoniaku, dżemach z czarnej porzeczki oraz w kawiorze.
Inne szkodliwe dla zdrowia dodatki „E” to następujące konserwanty:
- E210 kwas benzoesowy
- E214 benzoesan etylu
- E220 dwutlenek siarki
- E230 binefyl
- E231 ortofenylofenol
- E232 ortofenylofenolan sodu
- E249 azotyn III potasu
Źródło: entermed.pl